انسان ، زاده محیط است و در دامان محیط زندگی می کند و در دامان آن میمیرد. هیچچیزی در دنیا اهمیتش بیشتر از محیط زیست برای بشر نیست. طبیعت جلوهی حضور خداست و احترام به طبیعت و موجوداتش نیز به معنای احترام به خداست.
انسان ، زاده محیط است و در دامان محیط زندگی می کند و در دامان آن میمیرد. هیچچیزی در دنیا اهمیتش بیشتر از محیط زیست برای بشر نیست. طبیعت جلوهی حضور خداست و احترام به طبیعت و موجوداتش نیز به معنای احترام به خداست.
در ابتداییترین استدلال، حرمتگذاری به خدا و نظام خلقت مسئلهی حرمتگذاری به طبیعت به حیث بارزترین جلوهی خلاقیت خداوند برای مؤمنان به خداوند مطرح است. خداوند در هیأت نامرئی خویش اماناتی را برای بشر سپرده است که عالیترین و برجستهترین این امانتها، همانا طبیعت است، طبیعتی که انسان را در دامانش میپروراند و خارج از طبیعت انسان هیچچیزی ندارد و هیچچیزی نیز شمرده نمیشود.
اما آیا ما به حیث انسانهای مسئولیتپذیر در برابر سلامت و حفظ محیط زیست، وظایف انسانی خویش را بهدرستی انجام دادهایم؟ آیا ما به محیط زیست به عنوان مکان حیات آیندهی فرزندانمان نگاهی هرچند کوتاه انداختهایم؟ آیا از آلودگیهای دستساختهی خود، ولو در یک مقیاس ناچیز تاکنون جلوگیری کردهایم؟
آیا گاهی به اطرافتان نگاهی انداختهاید که افراد جامعهیمان چگونه با تخریب کوه ها وانداختن زبالهها و زواید خوراکهها و نوشیدنیها به میزان آلودگی محیط زیست افزودهاند؟
بهراستی شما فکر نمیکنید که محیط زیست متعلق به هر انسان و جنبندهای است که نفس میکشد؟
اگر سیر آلودگی محیط زیست به این گونهی سرسامآور پیش برود، آیا شما نگران آیندهی فرزندانتان نیستید؟
اگر جوابتان مثبت است، شما چه راهکارهایی را برای حفظ محیط زیست از شر آلایندهها در نظر گرفتهاید؟
تعریف آلودگی محیط زیست:
آلودگی محیط زیست عبارت است از آلوده شدن هوا، زمین و آب به موادی که سلامت حیات را به خطر بیاندازند یا منابع طبیعی را تحت تأثیر قرار میدهند.
آلودگی محیط زیست منحصر به ابعاد شنیداری و صوتی نمیگردد، بلکه در زمین یا منابع قابل برداشت آن نیز آلودگیها وجود دارند.
در نگاه دیگر تخریب کوه ها و دره ها و جنگل ها و استفادههای بیرویه از منابع طبیعی مانند قطع بیرویهی درختان، نابودسازی فضاهای سبز و استفادهی مواد بیکیفیت سوختی برای حملونقلهای مدرن و عدم توجه به زبالهای که از منابع مختلف به سمت زمین و طبیعت سرایت میکنند نیز از بدترین آلایندههای زیست محیطی به شمار میرود. در مورد وسایل مدرن آنچه از اهمیت بیشتر برخوردار است، فرهنگ استفاده از آنهاست تا نحوهی دستیابی یا استفاده به آن.
آلودگیهای محیط زیست علاوه بر آنچه که میتوانند عمر اقامت انسان براین سیارهی مظلوم را کوتاه و کوتاهتر نماید، بر سلامت و صحت خود انسانها نیز تأثیرات شومی را میگذارد. انواع بیماریهای مزمن، از جمله اختلال تنفسی، بیماریهای عصبی و حتا نارساییهای ژنیتیکی را برای انسان به ارمغان میآورد.
بنابراین، ما به حیث انسانهای دارای عقل و منطق انسانی مسئولیتهای فراوانی را برای حفظ محیط زیست خویش همراه داریم. این مهم میتواند از صرفهجویی در مصرف آب آغاز شده و تا دلسوزی به وضعیت کوه ها و جنگل ها و مکان زیستمان ادامه یابد و نیز این مسئولیت ما و مسئولان نظام را، به اهتمام در امر حفظ محیط زیست تشویق نماییم.
ا ز طرف دیگر نگاه ویژه به محیط زیست از دیدگاه قرآن کریم و پیامبراسلام (ص) قابل تامل است که در ادامه به بخش هایی از آن پرداخته شده است.
- طبیعت به شکلی خلق شده است که در خدمت انسان باشد و نیازهای او را برطرف کند. با در نظر رفتن این نکته که به حکم قرآن کریم همه چیز در جهان آفرینش بر پایه ی نظم و عدالت استوار است و هر چیزی به اندازه لازم آفریده شده است ، (قمر ، ۴۹) این نتیجه به دست می آید که نابسامانی های موجود در طبیعت و آلودگی های زیست محیطی ناشی از بهره وری نادرست از طبیعت و منابع آن است .
- در قرآن کریم از نابود کردن و تخریب محیط زیست به عنوان اعتداء (تجاوز) نام برده شده است و بر این اساس کسانی که رفتار ناشایست نسبت به محیط زیست داشته باشند، از رحمت و محبت خداوند محروم خواهند بود.(مائده ، ۸۶) درست است که خداوند طبیعت را مقهور انسان آفریده و ا نسان را به عنوان جانشین خود در زمین قرار داده است ، اما این به آن معنا نیست که او آزاد باشد تا هر گونه که مایل است رفتار کند. انسان در برابر خداوند و تمامی آفرینش مسئول است . او باید در برابر اراده ی خداوند تسلیم باشد و با صلح و صفا در کنار طبیعت زندگی کند. به عبارت دیگر ، انسانی که جانشین خداوند در زمین است باید همواره در راه حفظ و سلامت طبیعت بکوشد.
- از پیامبر اکرم (ص) روایت شده است که: «تحفظوا من الارض فإنها أمکم» یعنی از زمین حفاظت کنید به درستی که آن مادر شماست. اسلام برای نظافت و بهداشت اهمیت فوق العاده ای قائل است و آن را از نشانه های ایمان می داند.
خداوند متعال می فرماید: «إِنّا کُلَّ شَیءٍ خَلَقناهُ بِقَدَرٍ». (قمر ، ۴۹) یعنی ما هر چیز را به اندازه خلق کردیم . پس هر چیز مقدار و حدودی دارد و بایستی به طور صحیح و درست بهره برداری شود تا نابود و منهدم نگردد. چرا که این ثروت های طبیعی فقط به این نسل تعلق ندارد بلکه این اندوخته ها به نسل های بعدی از ما نیز تعلق دارند. - اسلام نظر به زنده کردن زمین های موات و آباد کردن زمین دارد. در آیه ۶۱ سوره هود آمده است: «…هُوَ أَنشَأکُم مِّنَ الأًرضِ وَ استَعمَرکُم فِیهَا…»؛ یعنی خداوند شما را در زمین خلق کرد و شما را به عمارت و آباد کردن زمین گماشت . در این رابطه پیامبر اکرم (ص) می فرماید: «ان قامت علی احدکم القیامه و فی یده فسیله فلیغرسها» ؛ یعنی اگر قیامت برپا شود و در دست نهالی باشد باید آنرا بکارد.
- آب نیز به عنوان یکی از مظاهر طبیعت که باید از آلودگی مصون بماند مورد توجه اسلام می باشد. آیات ذیل از قرآن کریم اشاره به اهمیت و نقش آب در زندگی بشر دارد.
- آیه ۳۰ سوره انبیاء: از آب همه چیز را زنده کردیم . پس گیاه و حیوان و انسان و زندگیشان به آب بستگی دارد.
- آیه ۱۶۴ سوره بقره: خداوند آب را نازل کرد و زمین مرده را به وسیله آب زنده کرد.
در واقع اگر اسلام بر حمایت عناصر اساسی در محیط زیست و حفاظت آنها تاکید دارد به خاطر خیر انسان و تأمین ضروریات و حاجت های انسان ، چه نسل حاضر و چه نسل های آینده می باشد.
این مقدمه بیان شد تا مطلبی که نشان دهنده ضایعه و فاجعه زیست محیطی در یکی از شهرهای زیبای کشور عزیزماست خدمت شما مردم و مسئولان اطلاع رسانی شود.
متاسفانه چند مدتی است که کوه های شهرستان لنگرود استان گیلان درحال تخریب هستند به نحوی که کیلومترها دورتر این منظره اسف بار با چشمانی غیر مسلح نیز قابل مشاهده است و لکه زشتی در چهره کوه های شهر ایجاد کرده است. هنوز مشخص نیست که چه کسانی و با چه مجوزی توانسته اند دست به این کار زشت بزنند و اگرهم مجوزی وجود دارد ، کدام نهاد یا سازمان این مجوز را صادر کرده است. حال اینکه آیا این کارها با مجوز یا بدون مجوز انجام می شود بماند ولی سکوت مسئولان محیط زیست کشور و استان قابل تامل است. شنیده ها حاکی از سودجویی عواملی درپشت انجام این کار زشت می باشد. همچنین می دانیم که این نوع کارها بدون حمایت افراد یا گروهی به راحتی قابل انجام نیست!!!. حال اگر این کارها با مجوز انجام می شود، کدام عقل سلیم معتقد به تخریب محیط زیست و کوه و دره است؟ اینکه نقش و وظیفه سازمان محیط زیست و استانداری و سایرنهادها و سازمانها چیست!!؟
همچنین آلودگی های صوتی ناشی از خاکبرداری در کوه و نیز از بین رفتن مسیر روستایی حین تعدد حرکت ماشینهای سنگین باعث سلب آسایش و آرامش مردم منطقه شده و ظاهرا اعتراضات آنها در این زمینه نیز مشکلی را حل نکرده و صاحبان کار به هر نحوی توانسته اند بدون توجه به حق آنها به کارشان ادامه دهند.
نگاهی به عکس های زیر در بخش های لیلاکوه و پروش شهرستان لنگرود خود بیانگر فاجعه ای است که گریبان گیر مردم و اهالی این منطقه سبز و خوش آب و هوا شده است. شهرستان ما شهرستان صنعتی نیست و تمام دارایی ها و درآمد های مردم این منطقه درهمین طبیعت و زمین خلاصه شده است.
یادمان باشد که :
ما درقبال خود ؛ در قبال دیگران و در قبال طبیعت مسوولیم …
لذا از مسئولین و سازمان های زیر جهت کمک به توقف تخریب و حفظ محیط زیست شهر لنگرود واقع دراستان گیلان عاجزانه تقاضا دارم اقدامات لازم را انجام دهند:
- سازمان محیط زیست کشور
- سازمان محیط زیستاستان گیلان
- استانداری استان گیلان
- آقای مهرداد لاهوتی نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی
- فرمانداری شهر لنگرود
- مردم شهر لنگرود و همه کسانی که می توانند این نعمت عزیز را حفظ نمایند.
منابع :
افشین
تاریخ : ۴ - آبان - ۱۳۹۳قابل توجه نماینده محترم شهرستان لنگرود در مجلس شورای اسلامی که جزو هیات رییسه فراکسیون محیط زیست نیز هستند!که … وی به عنوان کارشناس مسایل زیست محیطی با مدرک تحصیلی مدیریت دولتی در رسانه ملی و خبرگزاری ها مصاحبه می کنند و با سابقه شهردار بودن بعنوان …گر محیط زیست بویژه تالب کیاکلایه شناخته می شوند واقعا جای تعجب دارد
بی نام
تاریخ : ۴ - آبان - ۱۳۹۳دلیل سکوت مسئولان شهرستان واستان در مورد این تخریبها چیست؟