گزارش تصویری از تهیه ماهی دودی در لنگرود، چاشنی محبوب شمالی‌ها

در گیلان ماهی دودی در کنار پخت و سرو ماهی به روش‌های مختلف از جمله محبوب‌ترین غذاهاست. حدود ۱۰ «دود خانه» در گیلان وجود دارد.

کد خبر : 76964
تاریخ انتشار : چهارشنبه 11 اسفند 1395 - 10:46

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی لنگرخبر به نقل از گیل نگاه ماهی جز جدایی ناپذیر از سفره‌های مردمانی است که در کنار دریا زندگی می‌کنند.

در گیلان ماهی دودی در کنار پخت و سرو ماهی به روش‌های مختلف از جمله محبوب‌ترین غذاهاست. حدود ۱۰ «دود خانه» در گیلان وجود دارد. یکی از معدود افراد باقی مانده در زمینه دودی کردن ماهی علی نقی ترابی نیا صاحب «دود خانه شمال» در موبندان لنگرود است.

ترابی به گیل نگاه گفت که دودی کردن ماهی را از پدر و قبل‌تر از آن از پدربزرگ خود یاد گرفته و حدود نیم قرن است که مشغول این کار است.

به گفته او فرایند دودی کردن ماهی برای هر یک از انواع ماهی متفاوت است مثلاً برای دودی شدن ماهی کفال به حدوداً ۱۱ روز زمان نیاز است، ماهی سفید با خاویار تقریباً ۱۷ یا ۱۸ روز و ماهی پرورشی به زمانی حدود ۲۰ روزه نیاز دارد.

اما مراحل تهیه این چاشنی محبوب شمالی‌ها چگونه است؟

ترابی توضیح داد: ابتدا ماهی‌های صید شده از دریا یا ماهی‌های پرورشی را از جعبه‌ها خالی می‌کنند. شکم ماهی‌ها تخلیه و شستشو می‌شود. بعد از آن به مدت ۹ تا ۱۰ روز  در حوضچه‌های آب نمک قرار می‌گیرند تا نمک را به خوردشان برود.

در مرحله بعدی توسط خا نوم های کارگر اصطلاحاً فیل می‌شوند یعنی ساقه‌های باقی مانده از برنج را که قبلاً انبار کرده بودند، در داخل دهان ماهی فرو و روی چوبب آویزان می‌کنند و دوباره در حوضچه آب خالی شستشو می‌شوند بعد از شستشو بر روی خارک قرار می‌گیرند.

بعد از یک ساعت که ماهی‌ها بر روی خارک ماند و آب روی ماهی‌ها تخلیه و تقریباً خشک شد، برای گذاشتن در دود خانه آماده می‌شوند.

ماهی‌ها ۸ شبانه روز در دود خانه می‌مانند و هر دو یا سه ساعت آتش دود خانه تجدید می‌شود، برای بعضی از ماهی‌ها آتش کمتر است.

اره خاکی که برای آتش دود خانه استفاده می‌شود از چوب درختان جنگلی مثل توسکا است.

ماهی‌ها بعد از خروج از دود خانه در جعبه‌ها بسته بندی و در سردخانه انبار می‌شوند. این ماهی‌ها به استان‌های شمالی کشور، اردبیل و بعضاً توسط خانواده‌ها خریداری شده و به خارج از کشور ارسال می‌شود.

 

برچسب ها : ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۱
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

saja چهارشنبه , ۱۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۲۳:۰۶

دودی کردن غذاهایی مانند گوشت باعث می‌شود تا این غذاها میزان قابل‌توجهی از دوده‌ای که از طریق دود ایجاد می‌شود، جذب کنند. دوده یک ماده سرطان‌زا است.