به گزارش پایگاه اطلاع رسانی لنگرخبر، بسیاری از مردم ایران ترجیح می دهند که روز خود را با یک لیوان چای شروع کنند؛ ازاین رو با قاطعیت می توان گفت که نوشیدنی چای در کشور طرفداران زیادی دارد.   به گفته کارشناسان، بسیاری از ایرانیان می دانند که درجه کیفی چایی که در ایران تولید می شود به مراتب بیشتر از دیگر کشورهاست و همین تمایل برای مصرف چای ایرانی باعث شده است که حجم قابل توجهی از تولید کشور در داخل مرزهای ایران مصرف شود و فقط درصدی از چای ضعیف را صادر کنیم. این در حالی است که بالا بودن درجه کیفی چای به معنی خودکفایی در این زمینه نیست و چای کاران ایرانی فقط ۲۸ درصد از نیاز داخلی را تامین می کنند. رئیس سازمان چای درباره میزان تولید چای در سال ۹۶ می گوید: در ۶ ماه نخست سال ۹۶، حدود۸۹ هزار تن برگ سبز از چایکاران استان های گیلان و مازندران به ارزش ۱۷۲ میلیارد تومان خریداری کردیم که مطابق با این آمار میزان خرید چای از چایکاران بیش از ۶۷درصد ثبت شد. محمدولی روزبهان در گفت وگو با «گسترش تجارت» بیان می کند: اقدامات چایکاران برای تقویت ساختار بوته چای باعث شد که باوجود شرایط نامناسب جوی، استان های گیلان و مازندران همچنان در حجم قابل توجهی برگ سبز چای تولید کنند؛ البته تلاش می کنیم با احیای بسیاری از باغ ها، حجم تولید چای در کشور را بالا ببریم. وی میزان تولید چای در سال ۹۶ را با سال های گذشته مقایسه و اظهار می کند: در سال ۹۳ حدود ۶۵ هزار تن برگ سبز تولید کردیم که باگذشت ۳ سال علاوه بر افزایش کمی تولید چای، تولیدات ما ازنظر کیفی نیز ارتقا پیدا کردند؛ به گونه ای که در ۶ ماه نخست سال ۹۶ حدود ۸۹ هزار تن برگ سبز برداشت کردیم، این در حالی است که هنوز یک چین دیگر باقی مانده است. این امید وجود دارد که تا پایان مهر، برداشت برگ سبز روندی صعودی پیدا کند. رئیس سازمان چای با اشاره به تاثیر کاهش میزان بارندگی بر تولید چای می گوید: در ۲ شهر املش و رودسر یک دهم سال گذشته بارندگی داشتیم و این کاهش بارندگی تاثیر مستقیم بر تولید چای در این دو ایستگاه گذاشت. روزبهان در ادامه بابیان اینکه کاهش تولید برگ سبز چای، ما را نیازمند واردات بیشتر نکرده است اظهار می کند: طبق گزارش سازمان هواشناسی میزان بارندگی در مهر افزایش خواهد یافت که همین مسئله ما را به افزایش تولید امیدوار کرده است.   تولید۲۸ درصد از نیاز کشور به گفته رئیس سازمان چای، چایکاران ایرانی ۲۸درصد از نیاز بازار را تامین می کنند و این طبیعی است که بخش دیگر از نیاز کشور از طریق واردات تامین شود؛ البته تلاش می کنیم که مسیر خودکفایی خود را در این زمینه با قوت ادامه دهیم. وی درباره میزان صادرات چای می گوید: میزان صادرات چای در ایران قابل توجه نیست اما بخشی از چای ضعیف ایرانی به خارج از کشور صادر می شود. در سال گذشته از مجموع ۳۱ هزار تن چای تولیدی ۲۷ هزار تن توسط مردم خریداری شد و بقیه آن را صادر کردیم. البته بخشی از چای سفید ایرانی(غنچه گل چای)، کیلویی یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به کشورهای اروپایی و کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر می شود. روزبهان با اشاره به تمایل ایرانیان به مصرف چای داخلی بیان می کند: چایکاران ایرانی، چای بدون سم تولید می کنند به همین دلیل عطروطعم چای ایرانی به نسبت چای تولیدشده دیگر کشورها بهتر است و مردم مایل اند که چای ایرانی را خریداری کنند پس چایی باقی نمی ماند که بخواهیم آن را صادر کنیم. وی در پاسخ به این پرسش که چه تعداد کارخانه چای خشک کنی در کشور فعالیت دارند بیان می کند: رونق اخیر صنعت چای باعث شد که تعداد کارخانه های تولیدکننده چای در کشور افزایش پیدا کنند. در امسال بزرگترین کارخانه تولید چای که به دلایلی تعطیل شده بود دوباره به چرخه تولید بازگشت و مهم تر از این، میزان سرمایه گذاری در صنعت چای از ۲ میلیارد تومان در سال ۹۲ به ۱۹میلیارد تومان در سال ۹۵ رسیده است. به گفته رئیس سازمان چای حدود ۱۵۰ کارخانه در کشور فعال هستند و ما درصددیم که تعداد این کارخانه ها را افزایش دهیم. روزبهان درباره نحوه نرخ گذاری چای می گوید: نرخ گذاری چای با دیگر محصولات متفاوت است به گونه ای که چای خشک در بازار از کیلویی ۶ هزار تومان تا ۵۰ هزار تومان به فروش می رسد. وی در پایان با اشاره به حمایت از تولید داخلی تصریح می کند: در جهت حمایت از تولید داخلی حدود ۴ هزار هکتار از باغ هایی که از چرخه تولید خارج شده بودند را دوباره احیا کردیم که بازگشت هر هکتار به چرخه تولید باعث درآمدزایی و ایجاد اشتغال در کشور خواهد شد.   توفیق در زمینه بسته بندی چای رئیس اتحادیه تولیدکنندگان چای کشور بابیان اینکه چایکاران، تولید کمتر از نیاز داخلی در کشور دارند، می گوید: برای پر کردن این خلأ، از مبادی رسمی و غیررسمی چای وارد کشور می شود به همین دلیل لازم است برای حرکت در مسیر خودکفایی برنامه ریزی منسجمی در این زمینه انجام گیرد. امیر مظفر نوری در گفت وگو با «گسترش تجارت» با اشاره به موفقیت درزمینه بسته بندی چای می گوید: خوشبختانه در ۲ سال اخیر بسیاری از مشکلات خود را رفع کردیم و هم اکنون تولیدکنندگان چای، از بهترین بسته بندی های روز دنیا استفاده می کنند. این فعال اقتصادی با اشاره به چگونگی نرخ گذاری چای در ایران می گوید: نرخ برگ سبز و هزینه هایی که برای تولید صرف می شود بر نرخ چای تاثیر مستقیم دارد. به گفته نوری نرخ چای به نسبت مدت مشابه سال گذشته کمتر از ۵ درصد افزایش داشته است. وی با اشاره به کاهش بارندگی در سال ۹۶ می گوید: خشکسالی، باعث کاهش تولید چای شد؛ درواقع شرایط آب وهوایی امکان افزایش تولید را از ما سلب کرد و همین مسئله باعث شد که نتوانیم نیاز داخل را به شکل صددرصد تامین کنیم. نوری با اشاره به اینکه چای ضعیف را صادر می کنیم می گوید: درجه کیفی چای در ایران متفاوت است. فقط درصدی از برگ سبزی که به کارخانه ها می رود از آن چای ممتاز تولید می شود، از چای ممتاز که بگذریم چای تر و چای باروتی نیز در ایران تولید می شود و همان گونه که می دانید این چای ها چندان مرغوبیتی ندارند؛ازاین رو به خارج مرزهای ایران صادر می شوند. به گفته رئیس اتحادیه تولیدکنندگان چای کشور، نرخ چای ممتاز در ایران از کیلویی ۴۰ هزار تومان شروع می شود، این در حالی است که چای ۷هزارتومانی نیز در کشور به فروش می رسد. هرکدام از این چای ها مصرف کنندگان خود را دارند و بدون تردید فردی که درآمد بالایی ندارد نمی تواند چای کیلویی ۴۰ هزار تومان خریداری کند.   سخن آخر میزان بارندگی تاثیر مستقیم بر تولید چای می گذارد و ازآنجایی که بارندگی در ۶ ماه نخست سال ۹۶ کاهش پیدا کرد نتوانستیم مطابق با پیش بینی ها به هدف گذاری تولید چای در کشور برسیم. به گفته کارشناسان درست است که چایکاران داخلی فقط ۲۸ از درصد از نیاز داخلی را تامین می کنند اما این سخن به این معنی نیست که بخواهیم حجم واردات خود را به نسبت سال های گذشته افزایش بدهیم، ضمن اینکه مسئولان در تلاش هستند تا خودکفایی چای را نیز در کارنامه اقتصادی کشور به ثبت برسانند.
همرسانی کنید:

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان