برنج گیلان با کیان قد می کشد

۱۴۰۰/۰۱/۳۱ ۱۱:۳۲ چاپ کد خبر: 117582

به گزارش خبرگزاری فارس از رشت، همگان فصل بهار را به آب وهوای خوش دانسته و اغلب مردم در این موقع از سال به استان های شمالی سفرکرده تا دلی از سفر در بیاورند.

فصل بهار و تابستان در گیلان به جهتی دیگر از اهمیت ویژه ای بر خوددار است، زیرا در این موقع از فصول سال شالیکاران و کشاورزان گیلانی آستین همت و تلاش را بالا زده و زن مرد، پیر و جوان به برای کاشت برنج پا به مزارع خود می گذارند.

 

این موقع از سال مردمان دیار میرزا برای تأمین امرارمعاش سالانه خود به جای تفریح با تلاش شبانه روزی و طاقت فرسا، محصول استراتژیک گیلان را که یکی از مهم ترین اقلام اساسی و غذای اصلی مردم ایران است را کاشته و برای برداشت آن سختی های بسیاری را متحمل می شوند.

زندگی مردم گیلان با رنج کاشت برنج گره خورده و هر فرد از این استان حداقل یک بار در طول عمر خود سختی کاشت این محصول استراتژیک را تجربه کرده استرس و دلهره پدر خود در خصوص بارش به موقع باران را مشاهده کرده است زیرا زندگی هر گیلانی ۶ ماه متأثر از رنجی بود که حاصلش می شد برنج.

اکنون پس از ۱۲ سال تلاش، مجاهدت، همکاری و انجام کارهای کارشناسی میان موسسه تحقیقات برنج کشور  با پژوهشکده کشاورزی هسته ای رقم برنجی  امسال به کشاورزان معرفی شده است به نام کیان.

رقم جدید برنج هسته ای که توسط محققان ایران زمین تولیدشده است، مشکلات و رنج شالیکاران را کاهش داده و این امر نشان دهنده نقش تأثیرگذار علم و موسسه تحقیقات برنج در معرفی ارقام مختلف برنج است.

به همین منظور به سراغ رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور رفتم و در خصوص رقم جدید برنج کیان با او به گفت وگو پرداختم.

 

با کشت رقم جدید برنج کیان در مصرف آب صرفه جویی می شود

یکی از عمده ترین دغدغه شالیکاران در طی این مدت عدم بارش باران در مواقع لزوم بوده و همین امر سبب کاهش و کیفیت محصول برنج می شد به این دلیل مریم حسینی می گوید رقم جدید برنج ایرانی (کیان) رقمی متحمل به تنش خشکی است و در مواقع کم آبی می تواند عملکرد تولید را پایدار نگه دارد.

به گفته رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور مقاومت در برابر کم آبی و بی آبی یکی از مهم ترین مزیت های رقم جدید برنج کیان است که می تواند بسیار به ارتقاء کیفیت برنج در گیلان کمک کند زیرا این رقم از ابتدای گل دهی نیاز به آب نداشته و قادر است یک دوره بیش از ۳۰ تا ۴۰ روزه بدون آب باشد.

به منظور تولید رقم های بومی برنج در کشور به طور متوسط در هر هکتار ۱۲ هزار مترمکعب آب استفاده می شود ولی بنا بر اعلام مریم حسینی با کاشت برنج کیان تا حد زیادی در مصرف آب کشاورزی صرفه جویی شده و شالی کاران با دغدغه کمتری محصول خود را می کارند زیرا در صورت کشت رقم جدید برنج در کشور، تولید برنج یک الی دو تن در هکتار نسبت به ارقام بومی افزایش پیدا می کند.

برنج کیان حاصل پرتوتابی برنج طارم و هاشمی است

برنج طارم در مازندران و هاشمی در گیلان جزو با کیفیت ترین ارقام برنج در این دو منطقه بوده و به گفته عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات برنج کشور، در تولید رقم برنج کیان از پرتوتابی گاما به دو محصول طارم و هاشمی ایجادشده است.

علی اکبر عبادی می گوید هدف از ایجاد این رقم از برنج خوش کیفیت بودن و متحمل بودن به خشکی بوده و امسال به صورت محدود شالیزار های خشکیجار، لشت نشا و فومن کشت شده و از سال دیگر به شکل بذر گواهی شده در بین شالیکاران توزیع می شود.

به گفته عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات برنج کشور، گونه جدید برنج کیان در مقایسه با ارقام سنتی این محصول یک الی یک و نیم تن شلتوک بیشتر در هکتار عملکرد داشته و اگر در هر هکتار از کشت برنج هاشمی چهار تن شلتوک تولید شود در همان شرایط از کاشت رقم کیان پنج و نیم تا ۶ تن شلتوک برداشت می شود که جای بسیار امیدواری دارد.

در استان گیلان ۲۳۸ هزار هکتار شالیزار وجود داشته که اعتماد به دانشمندان موسسه تحقیقات برنج کشور و تولید ارقام جدید برنج می تواند تولید سالیانه برنج در این استان را افزایش داده و گیلان را به قطب اول کشت و برداشت برنج تبدیل کند.

انتهای پیام/۸۴۰۰۷

همرسانی کنید:
برچسب‎ها : تیتر

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان