خبرگزاری مهر، گروه استان ها: با شروع ماه مبارک رمضان همانند روزهای قبل سال نو بازار کالاهای اساسی و خرید برخی محصولات رونق دوباره گرفته است. اما در سال های اخیر همیشه مشکلات اقتصادی و نبود ثبات در بازار قیمت ها سبب شده که بسیاری از خانواده های کم درآمد توانایی تهیه این اقلام را نداشته باشند. هر چند طی دو سال گذشته با شیوع ویروس کرونا و با ابتکار رهبر معظم انقلاب حرکتی معنوی و فرهنگی با عنوان رزمایش مواسات و کمک های مومنانه شکل گرفت تا بخشی از این کمبودها جبران شود.
اما اگر امروز سری به بازار کالاهای اساسی مورد نیاز ماه مبارک رمضان بزنیم می بینیم که افزایش چند برابری قیمت ها، عدم تأثیرگذاری نظارت و بازرسی، چند نرخی بودن کالاها سبب سرگردانی و گلایه شهروندان شده است.
سبد بسیاری از خانوارها در ماه رمضان خالی است
زینب رضایی یکی از شهروندان رشتی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه دیدن قیمت های متفاوت برای یک محصول نشان دهنده نبود نظارت های اثرگذار است، اظهار کرد: همیشه قبل از شروع سال نو و ایام ماه مبارک رمضان مسئولان از تشدید نظارت ها خبر می دهند اما در عمل چنین چیزی دیده نمی شود.
وی با بیان اینکه شکر، قند و چای که از اقلام پر مصرف در ماه رمضان است در هر مغازه به یک قیمت فروخته می شود، افزود: زمانی هم که از فروشنده درباره این تفاوت قیمت ها سوال می شود تنها یک پاسخ شنیده می شود قیمت خرید برای هر فروشنده متفاوت است.
این شهروند رشتی با اشاره به اینکه قیمت گوشت و مرغ که قابل گفتن نیست و احساس می کنم که تا چند وقت دیگر فقط باید پشت ویترین مغازه ها بایستیم و آنها را تماشا کنیم، تصریح کرد: اگر به گفته مسئولان گیلان در تولید بسیاری از این محصولات مثل مرغ و یا گوشت حرف های زیادی برای گفتن در سطح کشور دارد چرا شهروندان گیلانی باید آنها را حتی گران تر از مناطق دیگر بخرند.
وی با بیان اینکه با یک حساب سر انگشتی متوجه می شویم که هزینه یک خانواده دو یا سه نفر در ماه رمضان امسال در مقایسه با سال گذشته چندین برابر افزایش یافته است، ادامه داد: این افزایش در حالی است که حقوق کارگران و کارمندان افزایش در مقایسه به تورم افزایش چندانی نداشته و در کنار سایر هزینه ها همانند اجاره منزل، آب، برق و گاز و تلفن قطعاً بسیاری از خانواده ها مجبورم اغلب کالاهای اساسی ماه رمضان را از سبد خانوار حذف کنند.
رضایی با تأکید بر اینکه وعده های مسئولان باید عملی شود، گفت: ما باید عملی شدن این وعده های را در سطح بازار و قیمت کالاها ببینیم در غیر این صورت من هم می تواند وعده کاهش قیمت و تأمین اقلام اساسی بدهم.
عدم مدیریت صحیح و ناکارآمدی متولیان در کنترل قیمت ها
ابراهیم ثابت یکی دیگر از شهروندان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه متأسفانه روند گرانی کالاها عادی شده و گلایه های مردم نیز تا کنون نتیجه مثبتی به دنبال نداشته است، اظهار کرد: سال های قبل تر مناسبت هایی نظیر نوروز، شب یلدا و ماه مبارک رمضان بهانه ای بود برای افزایش قیمت ها اما در چندسال اخیر به اندازه ای گرانی رو به افزایش بوده که گرانی در مناسبت هایی چون رمضان در این میان گم می شود.
وی با بیان اینکه اگر سری به بازار بزنیم می بینیم که شکر که یکی از ملزومات اصلی ماه مبارک رمضان محسوب می شود هر کیلوی ۲۴ هزار تومان به فروش می رسید، افزود: خرما دیگر کالای اساسی در این ماه هر کیلو حدود ۵۰ هزار تومان است.
این شهروند گیلانی با اشاره به اینکه با یک حساب معمولی می بینیم که خانواده ها برای تهیه همین دو قلم کالا باید چقدر هزینه کنند، ادامه داد: قیمت زولبیا و بامیه که تا همین ماه پیش کیلویی ۵۰ هزار تومان بود با توجه به نرخ های اعلام شده برای درجه یک کیلوی ۷۰ و درجه دو کیلویی ۶۰ هزار تومان به فروش می رسد.
وی با بیان اینکه در این میان نظارت هایی بر کیفیت ها و قیمت ها اعمال می شود که با توجه به این شرایط جای بحث دارد و نواقص آن بر کسی پوشیده نیست، اضافه کرد: متأسفانه عدم مدیریت صحیح و ناکارآمدی متولیان ذی ربط از یک سو و سودجویی برخی از کاسبان از سوی دیگر آتش گرانی را بیش از پیش شعله ور کرده و بر رنج مردم افزوده است.
کاهش قیمت اقلام مورد نیاز ماه مبارک رمضان
رئیس سازمان صمت گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به بازدیدهای میدانی انجام شده از بازار، اظهار کرد: با توجه به این بازدیدها و در راستای رفاه حال شهروندان برای متعادل کردن قیمت کالاهای مورد نیاز با رؤسای اتحادیه ها جلسه ای برگزار شد.
تیمور پورحیدری به کاهش قیمت اقلام اساسی ماه مبارک رمضان بعد از این جلسه اشاره کرد و گفت: به همین منظور کارگروه تنظیم بازار این سازمان نرخ های اعلام شده از وزارت صمت را برای رفاه شهروندان کاهش داد.
وی با بیان اینکه قبل از این جلسه هر کیلو زولبیا و بامیه درجه ممتاز ۸۰ هزار تومان در نظر گرفته شده بود که به ۶۵ هزار تومان کاهش یافت، افزود: هر کیلو زولبیا و بامیه درجه دو نیز ۶۰ هزار تومان باید بفروش برسد.
رئیس سازمان صمت گیلان با اشاره به اینکه قیمت هر کیلو حلیم ممتاز نیز ۵۰ هزار تومان و درجه یک ۴۵ هزار تومان در نظر گرفته شد که پیش از این ۶۰ هزار تومان بود، ادامه داد: قیمت هر کیلو آش درجه یک نیز ۵۵ هزار تومان و درجه دو ۴۵ هزار تومان تعیین شده که پیش از این با قیمت ۶۰ تا ۶۸ هزار تومان به دست مصرف کننده می رسید.
وی همچنین بر نظارت ها بر بازار ماه مبارک رمضان همانند بازار شب عید نیز تأکید کرد و افزود: این بازرسی ها در زمینه اقلام مورد استفاده روزه داران استان به صورت جدی در دو شیفت صبح و عصر در دستور کار قرار دارد تا آرامش و تعادل مناسب در بازار گیلان برقرار باشد.