نظر رهبرانقلاب درباره ربنای شجریان

۱۳۹۲/۰۴/۱۹ ۱۶:۱۳ چاپ کد خبر: 3005

«آن «ربّنا»هایى که شجریان خوانده و در ماه رمضان قبل از اذان مغرب مى گذارند، یک کار هنرى است؛ یک کار حالى نیست؛ مناسب نیست که بعد از اذان، کسى بخواهد آن طور چیزى را بگذارد؛ نه، بعد از اذان، به نظرم مى رسد که همین صداى معمولىِ مسجدىِ ما بهتر و مناسب تر باشد.»

به گزارش لنگرنیوز، رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در ۱۳۷۰/۱۲/۱۳ در دیدار اعضاى گروه ویژه و گروه معارف اسلامى صداى جمهورى اسلامى ایران به نکات جالبی درباره موسیقی مذهبی و اذان و مناجات های صدا و سیما اشاره کردند و نکاتی گفتند که متاسفانه اکنون بعد از گذشت ۲۰ سال هنوز به آنها توجه جدی نشده است.

ایشان در این سخنان «ربنا»ی شجریان را اثری هنری می خواند که فاقد حس و حال مناسب برای اذان ماه مبارک رمضان است و بهتر است با نمونه های مسجدی جایگزین شود: «آن «ربّنا»هایى که شجریان خوانده و در ماه رمضان قبل از اذان مغرب مى گذارند، یک کار هنرى است؛ یک کار حالى نیست؛ مناسب نیست که بعد از اذان، کسى بخواهد آن طور چیزى را بگذارد؛ نه، بعد از اذان، به نظرم مى رسد که همین صداى معمولىِ مسجدىِ ما بهتر و مناسب تر باشد.»

آیت الله خامنه ای در بخش دیگری از سخنان خود درباره لحن دعاخوانی و قرآن خوانی فرمودند: «اگر این دعاها را با سبک قرآن خوانىِ فارسى بخوانند – همین سبکى که در مسجدها مى خوانند – مطلوبتر است؛ آن آهنگ هاى کشیده خیلى مناسب نیست. البته همین دیروز یا پریروز بود که دیدیم بعد از اذان دعایى با لحن عربى خوانده شد که خوب و دلنشین بود؛ اما اگر بخواهند آن را بِکِشند، چیز مطلوبى نخواهد شد. البته استثناهایى هم وجود دارد.»

ایشان در بخش دیگری از نظرات خود به اشکالاتی درباره اذان های پخش شده از صدا و سیما پرداختند و اذان گلدسته ای را به عنوان جایگزین اذان استودیویی طرح کردند: «یک نکته را هم در خصوص اذان هایى که از صدا و سیما پخش مى شود، متذکر مى شوم. شما به اذان غلوش اشاره کردید؛ اما عیب اذان غلوش این است که آهسته گفته شده است؛ اذان استودیویى است؛ مثل این که براى خودش حدیث نفس کرده است. اذان ابوزید هم همین طور است؛ او هم براى خودش گفته است؛ اینها براى دیگران اذان نگفته اند. ما در این جا به آقایان قرّاء مصرى گفتیم که اذان باید از دل کنده بشود؛ یعنى اذان گلدسته یى بگویند؛ اذان استودیویى به درد ما نمى خورد! اذان گلدسته یى، مثل همان اذانى است که شما گفته اید؛ یا اذان آقاى شریف که انصافاً از آن اذان هاى بسیار خوب و درجه ى یک است. البته این اذان آقاى شریف، نسخه ى بدل است؛ اصلش را یک عرب گفته است و من سالها پیش این اذان را شنیده ام. مرحوم عطاءاللَّه زاهد مى گفت که موسیقى متن فیلم محمّد رسول اللَّه را از اللَّه اکبر آن اذان گرفته اند. اذان طوخى و اذان مؤذن زاده هم خوب است؛ اذان پُرحرارت و پُرمغزى است. بناى ما بر این نبوده که در رادیو و تلویزیون، از اول تا آخر، همین چهار تا اذان را بگذاریم؛ نه، بنا بر این بوده است که اذان گفتن را نظمى بدهند؛ منتها براى این که خیلى شلوغ نشود، گفته شد که مرزى بگذارند. البته ممکن است گاهى بعضى از اذانها را هم بگذارند؛ اما توجه داشته باشید که اذان رسمى و دایمى رادیوى ایران که ما مى خواهیم در دنیا پخش بشود، باید – به قول شماها – یک اذان استاندارد باشد؛ یعنى بتوانیم آن را عرضه کنیم و بگوییم ما این طورى اذان مى گوییم.»

 
منبع: تریبون مستضعفین

 

 

 

 

 

 

 

همرسانی کنید:

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان