به گزارش پایگاه اطلاع رسانی لنگرخبر، اواخر تیرماه بود که نمایندگان مجلس با الحاق جمهوری اسلامی به کنوانسیون مشترک مدیریت و امنیت پسماندهای هسته ای موافقت کردند. مصوبه ای که اخیرا مورد انتقاد یکی از فقهای شورای نگهبان قرار گرفت. آیت الله یزدی از فقهای شورای نگهبان ابهاماتی را متوجه این کنوانسیون کرد و گفت: «اخیراً طرحی که مورد تصویب مجلس قرار گرفته بود به شورای نگهبان آورده شد. این طرح عبارت است از آنکه دولت های استکباری بتوانند پسماندهای انرژی اتمی خود را در کشور دفن کنند؛ استکبار همیشه این پسماندها را در کشورهای عقب مانده دفن می کند و همه می دانیم که اشعه های این نوع پسماندها برای افراد کشور ضرر خواهد داشت. مجلس تصویب کرده بود که توافق نامه صورت گرفته، پسماندهای سوخت اتمی می تواند در کشور دفن شود، اما بنده اعلام کردم که این مورد خلاف شرع، خلاف قانون و خلاف مصلحت است و سایران نیز این را پذیرفتند.»
علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی با رد پذیرش پسماندهای هسته ای، گفت:« ظاهرا سوء تفاهمی پیش آمده است. من از سوی آیت الله یزدی شنیدم که گویا در این لایحه اجازه داده شده است که کشورهای استکباری سوخت مصرف شده شان را در ایران دفع کنند. این در حالی است که در مواد 11 و 12 مقدمه این لایحه به صراحت آمده است هیچ کشوری نمی تواند کشور دیگر را وادار کند که پسماندش در آن کشور دفع شود. ما انتظار داریم عزیزان در شورای نگهبان مطالعه ای دقیقتری انجام دهند ما دو سال و نیم در رابطه با این لایحه با کارشناسان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای کمیسیون امنیت ملی، حقوقدانان و اعضای دولت صحبت کردیم و این لایحه به راحتی در مجلس تصویب شد اما نمی دانیم چه اتفاقی افتاده است که در رابطه با ماده ای از این لایحه که به آن اشاره شده درست برعکس آن قلمداد شده است. »
حشمت الله فلاحت پیشه عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم در واکنش به نگرانی ها در این خصوص عنوان کرده بود« این کنوانسیون هیچ بندی مبنی بر التزام سیاسی دولت ها ندارد و برای کاهش ریسک نگهداری از پسماندهای هسته ای در کشور امری ضروری است. »
در همین رابطه علی ربیعی سخنگوی دولت نیز امروز در نشست خبری که با رسانه ها داشت در پاسخ به سوالی درباره انتقادات آیت الله یزدی از کنوانسیون مشترک مدیریت و امنیت پسماندهای هسته ای، گفت: کنوانسیون پسماندهای هسته ای صیانتی است، اینگونه نیست که تصویب آن به مثابه پذیرش پسماند های هسته ای باشد.
وی تاکید کرد: چنین چیزی مطرح نیست و در هیچ یک از مفاد این کنوانسیون هم اشاره ای به اینکه کشورهای عضو ملزم به پذیرش پسماندها از کشورهای دیگر باشند دیده نمی شود.
سخنگوی دولت تاکید کرد: امیدوارم که ابهامی که پیش آمده مجلس برطرف کند. بنابراین پذیرش دفن پسماندها را تکذیب می کنم.