در حال بارگذاری... لطفا صبر کنید.

دستگاه های فرهنگی محافظه کارند نه انقلابی

۱۴۰۰/۱۱/۲۰ ۰۸:۳۷ کد خبر: 150149
[ad_1]

به گزارش خبرگزاری مهر، سومین پیش همایش ملی انقلاب اسلامی و افق تمدنی آینده توسط پژوهشکده شهید صدر دانشگاه جامع امام حسین (ع) عصر دوشنبه ۱۸ بهمن با موضوع «غربت سنت ایرانی اسلامی»، و سخنرانی وحید شالچی، دانشیار گروه جامعه شناسی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

در ابتدای این جلسه صابر جعفری دبیر علمی نشست و عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گزارشی از پیش نشست های همایش «ملی انقلاب اسلامی و افق تمدنی آینده» ارائه کرد و گفت: یکی از مهم ترین ارکانی که می توان افق تمدنی آینده انقلاب اسلامی را در آن دید، بحث ایران و معضله ای است که از آن به نام ایران یاد می کنیم. درک و اجمالی است که موجودیتی به نام ایران وجود دارد، اما زمانی که بنا می شود به خودآگاهی برسد، باب فکر و ایده و تفکر به میان می آید. یکی از پرمناقشه ترین مباحثی که می توان مطرح کرد، مواجهه تاریخی همین موجودیت عجیب و غریب به نام ایران با تمدن غرب است. به سختی می توان متفکرانی پیدا کرد که در زمنیه خودآگاهی ایده ایران و معضلی به نام آن اتفاق نظر داشته باشند. چگونگی صورت بندی این ایده و مؤلفه های مربوط به آن و نیز سر و شکل دادن به این صورت بندی، موضوعی است که باید بدان پرداخته شود.

غربت سنت ایرانی-اسلامی

وحید شالچی دانشیار گروه جامعه شناسی دانشگاه علامه طباطبایی در این نشست گفت: سنت در وضعیت معاصر ما به طور عجیبی بی یاور شده است. هم بی یاور سازمانی و هم بی یاور گفتمانی و تئوریک. چه عوامل بیرونی و چه عوامل داخلی، هرکدام به گونه ای در صدد ضربه زدن به سنتی چند هزار ساله هستند که تحولات مهمی داشته است و یکی از میراث های فرهنگی مهم بشریت است. در مورد اینکه این سنت دچار غربت است شواهد بسیاری را می توان آورد. مهجوریت ادبیات از جمله شواهد غربت سنت ایرانی است اگر به شأن و جایگاه ادبیات فارسی در این کشور نگاهی بیاندازیم، در واقع می توانیم این موضوع را به عینه ببینیم که چگونه این سنت اینچنین ضعیف است.

وی افزود: در مدارس جایگاه ادبیاتی، متون ادبیاتی، نحوه تدریس و اثرگذاری آن را با دروس جدی برای فرهنگ آموزشی ما مانند ریاضی و فیزیک مقایسه کنیم و ببینیم که چگونه است؟ آیا می توان از سیاستمداران پرسید که کدام سیاست نامه را خوانده اید. آیا سیاست نامه خواجه نظام که معروف ترینشان هست را خوانده اید؟ مثلاً در وجه دینی از متدینین بپرسید که با نهج البلاغه چه سر و سری دارند. مثلاً چند ساعت عمرشان را نهج البلاغه خوانده اند. عوامل سیاسی و اقتصادی و امنیتی از جمله عواملی اند که بر غربت سنت ایرانی افزودند زبان فارسی به مثابه زبان ملی و فراقومی، زبانی که گنجینه ای است که این تاریخ بر او بار شده است چه جایگاهی دارد. در بین سران کشور فقط یک نفر از این زبان می گوید و تکرار هم می کند. ولی ببینید که بقیه به زبان فارسی چه اهمیتی می دهند.

دانشیار گروه جامعه شناسی دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه گفت: این سنت در یک غربت وحشتناک قرار گرفته است. به ویژه از این جهت که عوامل سیاسی و اقتصادی بر این غربت افزودند. تنها میراث دار سنت ایران به معنای مدرن آن یعنی جمهوری اسلامی ایران نیست. افغانستان، آذربایجان و تاجیکستان؛ این ها هم حداقل میراث دار این سنت فرهنگی هستند. اما زمانه به گونه ای است که آن ها هم هرکدام درگیر چالش های جدی هستند. ما در فهم سنت دچار سو برداشت های جدی شده ایم اما چرا این معضل به وجود آمد؟ جدای از آنکه به ساحت اقتصاد، مناسبات ملی و منطقه ای برمی گردد، به نظر می رسد که در رویکرد ما هم به این سنت چالش هایی وجود دارد. ما در فهم سنت دچار سو برداشت های جدی شده ایم. نظام اندیشه ای که ما با آن خود سنت را فهم کردیم دچار اشتباهات جدی بوده است و به جای آنکه ما سنت را بشناسیم، آن را ندیدیم و از آن فاصله گرفتیم. بخشی از این ها سیاستی است و آن چیزی است که ما باید در دستگاه ها و سازمان های فرهنگی – اجتماعی ایران دنبال کنیم. بخشی هم تئوریک است و به حوزه اندیشه و عمل برمی گردد.

نقش پارادایم های حاکم بر علوم اجتماعی در غربت

شالچی گفت: در حوزه نظری و تئوریک وضعیت نهاد علم در ایران مؤثر است و خیلی در این زمینه تأثیرگذار بوده است. سنت ایرانی اسلامی به جهت پایگاه نظری و نهادی یتیم است. در وضع نهادی علم همین دشواری هایی که همه می دانیم مانند؛ تجربی بودن علم و علم مدرن ما را رشته رشته کرده است. درحالی که اگر شما رشته به رشته شوید نمی توانید سنت را دریابید. سنت ایرانی اسلامی یک نقش دیگر به پارادایم های حاکم بر علوم اجتماعی (social science) در ایران برمی گردد که این باعث شده است تا یتیمی سنت ایرانی ادامه پیدا کند. ما چند پارادایم داشتیم که همه این ها ما را به گونه ای دور و بیگانه کرد تا ما را نزدیک کند و به شناخت برساند. یک پارادایم، پارادایم چپ است. در نگاه چپ اصولاً نهادهایی مانند خانواده، دولت و آن چیزهایی که سنت می تواند بر آن ها وارد شود، چه جایگاهی پیدا می کنند.

وی افزود: در اصل اندیشه چپ در نفی رادیکال سنت خودش را شکل می دهد و به عبارتی مدرن ترین اندیشه است. اما با فهمی از مدرن که در تقابل با سنت قرار می گیرد. یک بخش دیگر کسانی اند که به نوعی راست و از پارادایم نوسازی متأثر بودند. در اینجا هم سنت یک باقی مانده مزاحم است. ما دنبال ارزش های عام جهانی هستیم که در آنجا یک بافت تاریخی و تجربی به مثابه سنت اهمیتی ندارد. یک بخش دیگر کسانی اند که نوعی از مدرنیته باز اندیشانه را دنبال می کنند؛ اینان فهمی از سنت دارند که خیلی مهم است. سنت یک امر متصلب فاقد بازاندیشی است. در واقع پروژه آنان پروژه بازاندیشی است و سنت یک امر صلب و سخت است که ما باید آزاد شویم تا آرمان های روشنگری بتواند تجلی پیدا کند.

اسلام به عنوان امری فرعی و حاشیه ای در نظریه ایرانشهری است

دانشیار گروه جامعه شناسی دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: یک بخش دیگر نوعی از ایران گرایی را دنبال می کنند اما به گونه عجیبی با خود این میراث سر سازگاری ندارد. یعنی به معنایی که آنان ایرانگرایی را دنبال می کنند، ایران یک تجربه ای از انسان بودن را عرضه کرده است. البته کاملاً در حال تعقل و بازاندیشی. اما بخشی از این ها به گونه ای است که در این نظریه ایرانشهری که دنبال می کنند، اتفاقاً اسلام و تجربه اسلام که به نظر می رسد اکنون مهمترین بخش این سنت است، یک امر فرعی و حاشیه ای می شود. گروه پنجمی هم هست. سنت گرایانی هستند که خیلی به مدح گذشته ایران، به خصوص در قالب مردم شناسی گذشته ایران می پردازند. سنت را با گذشته یکی می گیرند. یک دسته دیگر از سنت گرایان از دهه هشتاد شکل گرفتند. این دسته سنت گرایان پسا ساختارگرا هستند و به نظر من ناخواسته اینان چه در سطح نهادی و چه در سطح آکادمی از دور شدن ما به سنت و در ایجاد دافعه به سنت نقش مهمی داشتند. در سازمان اندیشیدن آن ها به سنت مسائل جدی وجود دارد که آنان را به سنت نزدیک نخواهد کرد. به نظر من بیش از آنکه به سنت بپردازند درگیر یک سری دوگانه های موروثی هستند و تأثیرات تاریخ را می توانیم ببینیم.

در دوره رضاشاه یک سری دوگانه های هویتی خلق می شود که برای آن نسل ها، نسل بعدی و تا دو نسل بعد از خودش مهم است. مانند دوگانه هویت ملی هویت دینی یا هویت ملی هویت قومی. اصل ایجاد این دوگانه ها محل پرسش است نه وارونه کردن آن. سنت ایرانی به طور عمیق رازدار استشالچی در ادامه سخنان خود گفت: یک فرهنگ جاری در دوره های مختلف است و با دوره های مختلف، نسبت های گوناگون پیدا می کند. اینکه به مدح گذشته بپردازیم، لزوماً به مدح سنت ربطی ندارد. اینکه بخواهیم به گذشته به گونه ای مدیحه سرایانه نگاه کنیم، در گذشته بمانیم و خلط گذشته و سنت کنیم، به نظر من مهمترین چالش است. در دوره رضاشاه یک سری دوگانه های هویتی خلق می شود که برای آن نسل ها، نسل بعدی و تا دو نسل بعد از خودش مهم است. مانند دوگانه هویت ملی هویت دینی یا هویت ملی هویت قومی. اصل ایجاد این دوگانه ها محل پرسش است نه وارونه کردن آن. سنت ایرانی به طور عمیق رازدار است. ما به مفاهیم نظری نیاز داریم تا این سنت را در پوشیدگی خودش بفهمیم و از امکان دستیابی به حقیقت دفاع کنیم. نه اینکه جست و جوی حقیقت را حداقل به یک امر وابسته به قدرت فرو کاهد.

وی گفت: میراث دار دوگانه های رضاشاهی باشد و با تداوم آن ها ضربه بزند. زمانی که پهلوی آمد تا سنت ایرانی را حذف کند، مهمترین ناشرها و مجلات، ناشرها و مجلات مذهبی شدند. نام ها در اوایل انقلاب از کوروش و داریوش به روح الله و عمار و سمیه تغییر کرد. اگر بخواهیم سنت اشتباه رضاشاهی را ادامه دهیم و وارونگی کنیم، گویی ما با ایران باستان و چیزهای دیگر عنادی داریم. اگر بخواهیم این را ادامه دهیم که متأسفانه بخشی از دستگاه های فرهنگی ما دچار این اشتباه مهلک برای سنت ایرانی شد و این را ادامه داد و درگیر شد، ما چالش های خیلی جدی خواهیم داشت. سنت جاری است و مهمترین ویژگی آن نیز جاری بودن است. ما در این جاری بودن تحولات جدی هم پیدا می کنیم. سنت ایرانی عناصری مانند خداپرستی و عناصری که مدام عوض می شوند دارد. خود زبان فارسی بهترین نمونه است. برخلاف تصور باستان گرایان خیلی قوی تر از ایران پیش از اسلام است. زبان فارسی خودش را بازسازی کرد که با زبان عربی آمیزش پیدا می کند و زبانی خلق می شود که از جمله زبان های کلاسیک دنیا است و بعد از هزار سال ما هنوز آن را می فهمیم و عمیقاً اسلامی است. حتی آنقدر اسلامی است که معتقدم خیلی از میراث های اسلامی در این زبان است. من حدس می زنم مردم ایران خیلی قرآن را مستقیم نمی خواندند. اما فلان شاعر را که می خواندند و فلان شاعر از قرآن الهام گرفته است. یعنی حتی قرآن خوانی و شعرخوانی ما ایرانی ها با هم نسبت داشت.

سنت بنا به اقتضا جاری بودنش باید با زمانه نسبت برقرار کند

این استاد دانشگاه گفت: یک مشکل مشترک خیلی مهم دستگاه های سیاستی ما با هر دو گروه سنت گرایانی این است که به اقتضائات عصر توجه نمی کنند. شاید به این دلیل است که آنان هم ناخواسته فهم مدرنیستی از سنت را پذیرفته اند. سنت بنا به اقتضا جاری بودنش باید با زمانه نسبت برقرار کند و ماندگاری آن در بازسازی و بازآفرینی اش است. این را بزرگانی از سنت ایرانی خوب فهمیدند مانند آخوند خراسانی. آخوند خراسانی در یک مقطع حساسی متوجه است که دنیای جدیدی اقتضائاتی دارد. شما نمی توانید به اقتضائات دنیای جدید پاسخ ندهید. اگر پاسخ ندهید آن سنت را دچار از محال و نابود شدن می کنید. سنت ها می توانند از بین بروند. خیلی سنت های ارزشمندی وجود داشتند که از بین رفتند. چون با اقتضائات دوره تاریخی نپیوستند.

شالچی گفت: یکی از آن اقتضائات دوران جدید جمهوریت است. مهم بودن مردم نه به عنوان رعیت، به عنوان صاحبان حق، به عنوان کسانی که می خواهند در امر مشترکشان صاحب ایده باشند و ایده و نظرشان را اعمال کنند. آیا در دموکراسی های امروز این ایده محقق شده است یا نه؟ اقتضا انسان عصر جدید این است که می خواهد در مهمترین امور کشور اعمال اراده کند. اگر شما در این سنت، از امکانات این سنت بهره برداری نکنید تا به این اقتضا عصر جدید پاسخ دهید، مانند سنت گرایان گروه اول، یا مثل سنت گرایان گروه دوم عناد بورزید، سنتی که می خواهید از آن حمایت کنید را به لبه پرتگاه برده اید. آخوند خراسانی، شیخ الاسلام، میرزای نائینی این را فهمیدند و تلاش کردند تا به اقتضائات دنیای جدید مانند جمهوریت و اهمیت دادن به اراده مردم پاسخ دهند.

از بین رفتن سنت ایرانی توسط دستگاه های سیاستی و سنت گرایان راست

وی افزود: جریان سنت باید متوجه این باشد که از اقتضائات دنیای جدید میل به برابر خواهی است. یکی از جاهایی که باید سنت را بازسازی کنیم پاسخ به پرسش برابر خواهی است. در اینجا که من نقدم را بیشتر متوجه آن دو گروه سنت گرایان می کنم این است که در مقابل این اقتضائات شدیداً می ایستند. یک نقطه اشتراک دیگر بین این دستگاه های سیاستی و هم آن سنت گرایان، پاره پاره کردن سنت ایرانی است. سنت ایرانی یک بافت از عناصر مختلف است. زمانی که ما با فارابی رو به رو می شویم از برجستگان این سنت است. اما بدون افلاطون فارابی هم نبود. درخشان ترین دوره سنت ما که سده دوم و سوم تا پنجم و ششم است، آن زمان که ما ستارگان بزرگی را مانند فارابی، بیهقی، ابن سینا، بیرونی و غیره تقدیم می کنیم که البته در این غربت ما به همه ایشان بی اعتنا هستیم. چگونه می شود شما به سنت ایرانی علاقه مند باشی و به مهمترین میراث آنکه اسلام است، دل نبندی حفظ سنت جای غیرت ورزی نیست که اگر عنصر بیگانه ای را پیدا کردی آن را با شمشیر برانی. بخش های مختلف همین کار را انجام می دهند.

این استاد دانشگاه ادامه داد: برای مثال بخش ایران گرا، ایران را دوست دارند اما به شکل عجیبی می خواهند اسلام را کنار بگذارند. چگونه می شود شما به سنت ایرانی علاقه مند باشی و به مهمترین میراث آنکه اسلام است، دل نبندی. هنر یکی از جاهایی است که سنت خودش را در آن به خوبی نشان می دهد. شما چگونه می توانید به تاریخ بعد از اسلام علاقه مند نباشید. هم به جهت منابع هویتی و ترکیب هایی که وجود دارد و هم به جهت گستره. آیت الله خمینی کجا ایستاده است؟ ما به تعبیری در درون این سنت، سه گانه ای داشتیم؛ حکمت، عرفان و فقاهت. ما کجا ایستاده ایم؟ ما باید شمشیر به دست بگیریم و پاره پاره کنیم؟! اینکه امام اقبال پیدا می کند و صدای جامعه می شود، چون در جای درستی در این سنت ایستاده بود. خود انقلاب هم همین است. شما به دستگاه های فرهنگی کشور نگاه کنید فهمی که از انقلاب اسلامی ارائه می دهند تمام این عیب ها در آن وجود دارد. محافظه کاری را به جای انقلابی بودن عرضه می کند. تمام تاریخی که نسل جدید ما با آن رو به رو می شود (تاریخ انقلاب) یک تاریخ خیلی کوچک است. همچنان که شما نمی توانید قیام اما حسین را بفهمید جز آنکه با مبحث، با پیامبر و با دوره حضرت رسول در آن بستر قرار دهید، شما نمی توانید جمهوری اسلامی را بفهمید مگر اینکه آن را در درون این سنتی که آن را قرار داد بفهمی.

این سنت با همه عناصرش ممکن است طیف های مختلف جامعه به بخش های گوناگون آن علاقه مند باشند. یکی بخش دوره اسلامی علاقه مندتر و یکی به بخش دوره پیش از اسلام توجه داشته باشد. اما چرا این هویت ها و تقابل ها را ایجاد می کنیم. بخشی از جامعه زنان ما احساس می کنند با توجه به اقتضا عصر جدید باید در مقابل این سنت بایستند. به ادبیات طرفداران حقوق زن در ایران نگاه کنید. سنت را با چند زنی و خشونت علیه زن یکی می گیرندشالچی گفت: این سنت آزادی خواه بود و به عموم مردم و به جمهوری مردم همچنان که وعده اسلام و استقلال داد وعده آزادی داد. آن محافظه کاری که برخی اسمش را سنت می گذارند اما من به این معنا سنت نمی دانم که در انقلاب نبود. انقلاب اسلامی تلاش سنت ایرانی برای بازسازی خودش بود که هم این میراث را حفظ کند و در درون اقتضائات عصر جدید بتواند زندگی کند. شما به دستگاه های فرهنگی کشور نگاه کنید فهمی که از انقلاب اسلامی ارائه می دهند تمام این عیب ها در آن وجود دارد. محافظه کاری را به جای انقلابی بودن عرضه می کند. تمام تاریخی که نسل جدید ما با آن رو به رو می شود (تاریخ انقلاب) یک تاریخ خیلی کوچک است. شما نمی توانید جمهوری اسلامی را بفهمید مگر اینکه آن را در درون این سنتی که آن را قرار داد بفهمی. این سنت آزادی خواه بود و به عموم مردم و به جمهوری مردم همچنان که وعده اسلام و استقلال داد وعده آزادی داد.

وی ادامه داد: انقلاب اسلامی تلاش سنت ایرانی برای بازسازی خودش بود که هم این میراث را حفظ کند و هم بتواند درون اقتضائات عصر جدید بتواند زندگی کند. انقلاب اسلامی امری در میانه ی سنت و مدرنیته انقلاب اسلامی ضد مدرنیته هم نبود. نه اینکه مدرنیستی بود. انقلاب اسلامی در دوگانه سنت یا مدرن تعریف نمی شد. اگر بود باید در لحظه وقوعش و در کلام بنیان گذارش ما این را می دیدیم. دوگانه سنت مدرن در دهه هفتاد ساخته شد و انقلاب بر این اساس بازخوانی شد. برخی وجوه انقلاب، مدرن است و برخی دیگر نه. این مدرنیته در جاهایی با سنت همخوانی دارد و در جاهای دیگر ندارد. در جاهایی سنت امکان هایی دارد که با آن بسازیم و در جای دیگر امتنائات دارد. یکی از تئوریستین های انقلاب مرحوم مطهری کتابی درباره خدمات متقابل اسلام و ایران نوشت و با همان عنوانش حرف مهم را زد. این سنت با همه عناصرش ممکن است طیف های مختلف جامعه به بخش های گوناگون آن علاقه مند باشند. یکی بخش دوره اسلامی علاقه مندتر و یکی به بخش دوره پیش از اسلام توجه داشته باشد. اما چرا این هویت ها و تقابل ها را ایجاد می کنیم. بخشی از جامعه زنان ما احساس می کنند با توجه به اقتضا عصر جدید باید در مقابل این سنت بایستند. به ادبیات طرفداران حقوق زن در ایران نگاه کنید. سنت را با چند زنی و خشونت علیه زن یکی می گیرند. یکی از مواضعی که بر سنت ایران می تازد جریان فمینیستی است که به نظر من برای همه موضوعات شابلون می گذارد.

شالچی در پایان سخنانش گفت: ما به دستگاه های نظری نیاز داریم که به ما بفهماند و به ما کمک کند به گذشته نزدیک شویم. زمانی که به گذشته نزدیک شدیم به ما این امکان را بدهند که نمو واقعیت را درک کنیم. به نظر من سنت ایرانی به مثابه هر سنت فرهنگی زنده ای، یک امر زایا است و نه حاصل یک کنشگر آزادی. یک بافت از عناصری است که تلاش می کند خودش را در دوره های مختلف حفظ کند. از جمله عناصر اصلی اش؛ دانش، خانواده، تمیزی، خدا که برای سنت ایرانی خیلی مهم است. این سنت تلاش می کند خودش را زنده نگه دارد و ما هنوز با نسل هایی رو به رو هستیم که خودشان را در این روایت سنت تعریف می کنند. در واقع خیر خودشان را در خیر این سنت می بینند و نیاز است که ما بتوانیم این روایت و سنت را بفهمیم. در زمانه ای که بسیار سخت است و شاید به قول بیهقی باد بی نیازی می دمد، بتوانیم این سنت را حفظ کنیم.


[ad_2]
منبع

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان