فرزانه سهرابی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به نقش جنسیت در درمان اختلال سوء مصرف مواد مخدر می گوید: امروزه جنسیت در درمان اختلال سوء مصرف مواد نقش تعیین کننده ای دارد، تا جایی که امروزه مطالعات گسترده ای با تاکید بر تفاوت های جنسیتی میان زنان و مردان برای ارائه راهکاری مناسب در درمان اختلال مصرف صورت گرفته است.
زنان اغلب به دنبال مصرف داروهای آرام بخش به سوی مصرف موادمخدر اعتیادآور کشیده می شوند
سرعت وابستگی زنان به مواد مخدر بعد از اولین مصرف بسیار سریع تر از مردان است
وی ادامه می دهد: زنان بیشتر به دنبال مصرف داروهای آرام بخش مانند داروهای ضد اضطراب و بی خوابی به سوی مصرف مواد مخدر اعتیادآور کشیده می شوند. در مجموع اختلالات مصرف مواد برای زنان نسبت به مردان متفاوت است. زنان اغلب سابقه کوتاه تری در مصرف برخی مواد مانند کوکائین، مواد افیونی، ماری جوانا و الکل دارند، اما در صورت مصرف مواد با مشکلات حادتر پزشکی، رفتاری، روانی و اجتماعی روبرو خواهند بود، چراکه سرعت وابستگی زنان به مواد مخدر بعد از اولین مصرف بسیار سریع تر از مردان است.
تفاوت های جنسیتی بین زنان و مردان در مصرف انواع موادمخدر
معاون اجتماعی موسسه کادراس با بیان اینکه تفاوت های جنسیتی میان زنان و مردان در مصرف انواع مواد نیز مشهود است، می افزاید: تحقیقات نشان می دهد، مردان بیشتر از زنان تقریباً همه انواع مواد را مصرف می کنند، تا جایی که میان مردان این احتمال که مصرف مواد کار آنها را به بیمارستان بکشاند یا بیش مصرفی را تجربه کنند، بیشتر گزارش شده است. همچنین برای اکثر گروه های سنی مردان، میزان مصرف و در نتیجه وابستگی به انواع مواد و الکل نسبت به زنان بیشتر است. با این حال احتمال ابتلای زنان به اختلال مصرف مواد به اندازه مردان است؛ علاوه بر این زنان ممکن است بیشتر در معرض عود که از مراحل کلیدی درمان اعتیاد است، قرار گیرند.
بسیاری از زنان مبتلا به اختلال سوء مصرف مواد همزمان، دارای سایر اختلالات روانی هستند
اغلب زنان باردار یا دارای فرزند خردسال درمان را زود رها می کنند
سهرابی با اشاره به اینکه بسیاری از زنان مبتلا به اختلال سوء مصرف مواد همزمان، از سایر اختلالات روانی مانند افسردگی، اختلال پرخوری و اختلال استرس رنج می برند، خاطرنشان می کند: علاوه بر این زنانی که مصرف کننده مواد هستند به طور همزمان با اختلالات دیگری مانند سلامت روان پس از طلاق و از دست دادن حضانت فرزندان روبرو هستند که این موارد درمان اعتیاد را برای آنها سخت تر می کند. این امر در مورد درمان اختلال سوء مصرف مواد نیز وجود دارد؛ بسیاری از زنان باردار یا دارای فرزند خردسال به دنبال درمان نیستند یا درمان خود را زود رها می کنند. همچنین برخی از زنان از ترس از دست دادن فرزند معمولاً یا اعتیاد خود را پنهان کرده یا اصلاً به دنبال درمان نمی روند.
زنان از ترس اضافه وزن کمتر برای ترک سیگار تلاش می کنند
به گفته وی و براساس نتایج تحقیقات انجام شده، زنان کمتر برای ترک سیگار تلاش می کنند و در صورت ترک نیز احتمال عود آن بیشتر از مردان است. گزینه جایگزین نیکوتین مانند آدامس در پروسه درمان در مورد زنان به اندازه مردان موثر نیست و ترک نیکوتین اغلب برای زنان سخت تر است.
معاون اجتماعی موسسه کادراس می گوید: همچنین برخی از زنان به سیگار کشیدن ادامه می دهند، زیرا می ترسند وزن شان افزایش یابد. با این حال تحقیقات نشان می دهد که ترک سیگار تنها کمی باعث افزایش وزن می شود.
بنابر اظهارات سهرابی، یک فرد سیگاری به طور متوسط پس از ترک سیگار بین ۶ تا ۱۰ پوند اضافه وزن پیدا می کند، اما برخی تغییرات رژیم غذایی و سبک زندگی می تواند خطر افزایش وزن را کاهش دهد. اگر فردی وزن اضافه کند، به طور متوسط در عرض ۶ ماه مقدار زیادی از وزن اضافی خود را از دست می دهد. مهمتر از همه، فواید ترک سیگار برای سلامتی بسیار بیشتر از خطرات اضافه کردن چند پوند است. ترک همچنین خطر ابتلا به انواع مختلف سرطان، حمله قلبی و بیماری های ریوی را هم کاهش می دهد.