به گزارش لنگرخبر، رویداد علمی-تخصصی نخستین سالانه شهر خلاق رشت در پژوهشکده گیلان شناسی با مشارکت پژوهشگران، اساتید دانشگاه و برخی از اعضای شورای اسلامی شهر رشت برگزار شد و شهر خلاق رشت از زوایای مختلف مورد بررسی قرار گرفت.
در این رویداد یک روزه موضوعات مختلفی از جمله برندینگ و دیپلماسی شهری، خوراک شناسی و موزه داری، مفاهیم و کاربردهای «گسترونومی» در شهرهای خلاق، نقش سمن ها در شهر خلاق رشت، خلاقیت شهری و شهروندی، کارآفرینی خوراک در شهر خلاق رشت و تاریخ رشت از منظر خوراک شناسی مطرح شد.
در بخشی از این رویداد مصطفی بلورچی پژوهشگر مطالعات معماری و رشت شناس، به معرفی ریشه های تاریخی رشت از منظر خوراک شناسی پرداخت و گفت: علاقه مردم شهرمان به «سیر» که در انواع غذاهای محلی به چشم می خورد، متصل به اتفاقات قرن چهارم هجری در رشت است، به استناد کتب تاریخی فردی به نام ابوجعفر الثومی در قرن چهارم هجری، به عنوان تاجر سیر از آمل به رشت هجرت نمود و از طریق توسعه زیرساختهای اقتصادی شهر و تقویت بنیه مالی مردم، آنان را به اسلام دعوت کرد، که بسیاری از مردم رشت از جمله حاکم محلی دعوت ایشان را پذیرفتند، غیر این ابوجعفر در شکل دهی ساختار شهری رشت در قرون اولیه نقشی تعیین کننده و محوری داشت و نام شهر رشت نیز محتملا توسط ایشان انتخاب شده است که بنده با تدقیق در منابع تاریخی چنین ادعایی را مطرح می کنم.
وی در ادامه افزود: در قرون بعدی ما حضور همین سیر را در غذاهای محبوبی مانند میرزا قاسمی می بینیم که بانی آن قاسم خان والی حاکم گیلان در دوره قاجار بوده است.
بلورچی شناسایی ریشه های تاریخی را حاصل کار علمی دانست و با گلایه از بی توجهی مسئولان استان به حوزه علم و پژوهش گفت: من از مدیران و مسئولان استان ما که بازیگران عرصه سیاست و سیاست گذاری هستند، درخواست دارم که برنامه ها، استراتژی ها و چشم اندازهای آینده رشت را بر پایه پژوهش های علمی استوار سازند، درغیر اینصورت ساختاری که ایجاد خواهد شد مستحکم و مانا نخواهد ماند، همچنین درخواست دارم که حوزه پژوهش و تحقیقات علمی بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.