در حال بارگذاری... لطفا صبر کنید.
به گزارش لنگرخبر، حسن غلام پور فعال رسانه ای طی یادداشتی نوشت: اگر به تاریخ چند سال گذشته جهان بنگریم شاهد جنگ روی جنگ بودیم که اکثرا برای تصاحب قدرت با فهمی که برای مدیریت در عرصه قدرت برای خود داشتند پادشاهی می کردند و با جنگ افروزی، قلمرو برای خود می ساختند.
این حکومت های پادشاهی هم اکنون نیز در برخی کشورهای جهان امروز نیز وجود دارد که بعد از فوت پادشاه، فرزند یا یکی دیگر از نزدیکان او به سلطنت می رسد، مثلا در انگلستان بعد از فوت ملکه، چالز سوم به پادشاهی رسید که اکنون بیش از ۱۰ کشور تحت نظر او می باشند ولی همین کشور همین الان برای کشورهای مستقل مانند ایران نسخه پیچی هم می کنند و ادعای استقلال را فریاد می زنند در حالی خود و در این قرن بر چندین کشور بزرگ و کوچک سلطه دارند.
ایران که از سرزمین های با قدمت در جهان است نیز از جمله کشورهایی است که مردم آن شاهد حضور پادشاهان زیادی از سلسله های مختلفی بود که آخرین سلطنت پادشاهی در ایران مربوط به دوره پهلوی بود که انقلاب اسلامی موجب شد دوره سلطنت پهلوی که خود وابسته به چند کشور و غلام حلقه به گوش آنان بود به نقطه پایان برسد.
اینکه سلطنت پادشاهی چه زمانی و اولین بار توسط چه کسی بنا گذاشته شد را باید تاریخ دانان و متخصصان این امر تشریح کنند ولی در این یادداشت قصد داریم به گوشه ای از مطالب مربوط به انقلاب اسلامی و چگونگی به وجود آمدن این ضرورت و اهمیت استمرار آن موضوع اشاره کنیم.
انقلاب اسلامی در دورانی به پیروزی رسید که شاید هیچ کس تصور چنین چیزی را نداشت که پادشاه وقت ایران که مورد حمایت کشورهای قدرتمند آن روز بود سقوط کند ولی امام خمینی (ره) توانست با رهبری منحصر به فرد خود مردم را با نظریه خود همراه کند و در مقابل شاه ایستادگی کنند.
البته که نظریه امام خمینی برگرفته از مکتب اسلامی است و به همین دلیل، روند تغیر حکومت در این زمان مانند دیگر حکومت ها و سلطنت ها نبود، در سلطنت های پادشاهی گذشته، گروهی، با، هم پیمان کردن بزرگان قبیله ها و افراد جنگجو و یا روش های دیگری، اقدام به کودتا علیه شاه زمان خود می کردند تا خود به حکومت برسند ولی در انقلاب اسلامی، همه چیز از یک مطالبه گری شروع شد، مطالبه ای که مربوط به توده مردم بود نه یک گروه و جریان خاص و یا سرداران مخالف شاه و غیره، برای همین بود که بعد از پیروزی انقلاب و انتخاباتی که برگزار شد ۹۸ درصد مردم به جمهوری اسلامی رای بلی داده بودند که این نشان از همراهی توده مردم با انقلاب و افکار امام خمینی (ره) بود نه صرفا همراهی سران قوا و افراد نام آور و غیره.
انقلاب اسلامی در واقع از یک طرح سوال و مطالبه گری درست توسط امام خمینی رقم خورد و ایجاد شد، سوالی ساده ولی در معنای کامل پرمحتوا.
از شخص شاه بدگویی نکنند، در مورد اسراییل حرف نزنند و در مورد اینکه اسلام در خطر است صحبت نکنند، این سه موضوعی بود که نیروهای امنیتی شاه در محرم سال ۱۳۴۲ به روحانیون اعلام کردند که از بیان آن خودداری کنند و در غیر این صورت با آنان برخورد خواهد شد ولی امام خمینی در ۱۰ محرم همان سال مقارن با ۱۳ خرداد ۱۳۴۲ خورشیدی در یک سخنرانی در مدرسه فیضیه سوالاتی را مطرح کردند.
امام در آن سخنرانی فرمودند امروز به من خبر داده اند که عده ای از وعاظ و خطبا تهران را برده اند به سازمان امنیت و تهدید کرده اند که از سه موضوع حرف نزنند: ۱- از شاه بدگویی نکنند ۲- به اسراییل حمله نکنند ۳- نگویند که اسلام در خطر است. دیگر هر چه بگویند آزادند.
امام خمینی در ادامه سخنرانی های خود فرمودند: …تمام گرفتاری ها و اختلاف های ما در همین سه موضوع نهفته است. اگر از این سه موضوع بگذریم، دیگر اختلافی نداریم و باید دید که اگر ما نگوییم شاه چنین و چنان است آیا آن طور نیست؟ اگر ما نگوییم اسراییل برای اسلام و مسلمان ها خطرناک است آیا خطرناک نیست؟ و در اصل چه ارتباطی و تناسبی بین شاه و اسراییل است که سازمان امنیت می گوید: از شاه صحبت نکنید، از اسراییل نیز صحبت نکنید؟ آیا به نظر سازمان امنیت، شاه، اسراییلی است؟ »
این سخنرانی امام خمینی را نقطه آغازین سقوط رژیم شاهنشاهی می توان دانست، نقطه ای که به منشا اصلی آن کمتر پرداخته شد که آن مطالبه گری است که امام خمینی از شاه انجام داد و در جایی ننشت تا محافظه کاری کند یا در مکان و جایی خلوت این مطالب یا مشابه آن را بازگو کند تا شاید به گوش شاه برسد بلکه مستقیم و بی پروا در روز عاشورا و با تاسی از امام حسین (ع)، مطالبه گری کرد و در واقع به زعم نگارنده، «نقطه آغازین انقلاب اسلامی با مطالبه گری آغاز شد».
موضوعی که احساس می شود در طی سال های بعد از انقلاب تاکنون به حاشیه رفته و بعضا همان افراد مطالبه گر آن دوران و حتی کسانی که بعدا به امام پیوستند و پیروزی انقلاب اسلامی شکل گرفت به جای ادامه مطالبه گری درست و اساسی به سمت محافظه کاری پیش رفتند و بعضا مصلحت خود را بیشتر از انقلاب و مردم در نظر گرفتند که امام خامنه ای نیز در سال ۱۳۷۹ هشدار دادند که محافظه کاری، قتلگاه انقلاب است.
خلاصه که ۱۵ سال بعد از مطالبه رسمی امام خمینی از شاه، رژیم شاه نتوانست جلوی توده مردم و اراده آنان بایستد و رژیم شاهنشاهی کنار رفت و انقلاب اسلامی با گفتمان جدیدی در جهان بر روی کار آمد و جهان با صدای جدیدی به جز صدای غرب و شرق آشنا شد که آن صدای انقلاب اسلامی بود، البته مطالبه امام خمینی صرفا همان سرح سوال نبود بلکه آغازی برای مطالبه های به حق مردم از رژیم شاه بود.
یکی از گفتمان انقلاب از همان روزهای قبل از پیروزی انقلاب، ایستادگی و اتکا به توان داخلی و عدم وابستگی به خارج و بیگانگان بود چرا که تاریخ ایران در چند صد سال گذشته خود نشان می دهد که این کشور و مردمش چقدر در زیر سلطه بیگانگان و اجیرشدگان، زجر و آسیب دیدند و حتی کشور به غارت رفت و امام خمینی این را به خوبی می دانست که می توان گفت شعار نه شرقی نه غربی، جمهوری اسلامی یکی از آن گفتمان های انقلاب است که گفتمانش در مقابل سلطه گران به خوبی مشخص است.
و اما انقلاب اسلامی ایران با همه فراز و نشیب هایش از ۴۴ سالگی گذشت، گرچه می شد با ادامه دادن جریان مطالبه درست از متولیان، چرخ انقلاب با سرعت بیشتر و بهتری بچرخد ولی در هر صورت آن طور که شاید و باید، همه کارها بر اساس اتفاقات مدون پیش نرفت.
یکی از مواردی که امام خامنه ای در طول دوران رهبری خود تاکید داشته و بارها به آن پرداخته اند نیز همین موضوع مطالبه گری است که در هر بار هم از واژه های مختلف و زیرمجموعه آن استفاده کردند بلکه شاید کسی برخیزد و در جهت پیشبرد اهداف انقلاب اقدامی کند.
کرسی های آزاداندیشی
برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه ها یکی از مواردی که رهبری بدان تاکید داشته اند و در طول ۲ دهه اخیر بارها به این موضوع که مختص دانشجویان است پرداخته اند ولی هنوز هم آن طور که باید به این موضوع توجه نشده و بعضا در چند دانشگاه کشور در یک موضوع خاص سیاسی، شاید یک برنامه ای با موضوع کرسی آزاداندیشی برگزار شود که البته خروجی خاصی نیز از آن ها به جز چند بگومگوی سیاسی عایدی نداشت و احساس نشد.
برگزاری کرسی آزاداندیشی که قطعا در چارچوب ضوابط است به نظر نگارنده این مطلب، نوعی مطالبه گری درست و صحیح است و از آنجا که رهبری همواره توجه ویژه ای به دانشجویان داشتند با تشویق آنان به این امر سعی داشتند آنان را پای کار آورند تا در ساخت میهن نیز از همان دوران دانشجویی و شور جوانی سهیم باشند و با استفاده از این واژه، خواست تا صنف دانشجویان را پای کار آورد که به نظر می رسد آن طور که باید دانشجویان به اهمیت این موضوع توجهی نکرده اند.
به نظر می رسد که توقع رهبری از دانشجویان، صرفا کار سیاسی نیست گرچه این به معنای انجام ندادن و نداشتن فعالیت سیاسی هم نمی باشد بلکه می توان با برگزاری کرسی های آزاداندیشی که طرفین دانشجو نیز در حال تحصیل در رشته های مختلف هستند و با چالش های آن رشته و بازار کار آن نیز مطلع اند مشکلات را بررسی کرد و با دسته بندی موضوعی، آن موارد را برای اصلاح قانون به قوه مقننه یا مجریه سپرد و مطالبه کنند.
بسیاری از نوابغ کشور در عرصه های مختلف در مقطعی دانشجو بودند و نشانه رهبری به سوی آنان، هدف درستی است چراکه آنان آینده سازان و مدیران کشور خواهند بود و کرسی های آزاداندیشی که همه عرصه های علوم پایه، طبیعی و به ویژه علوم انسانی از فرهنگ، اقتصاد، فلسفه، کلام، سیاست، جامعه شناسی و غیره را در بر می گیرد می تواند بستری برای کشف مشکلات و ایجاد راه حل ها باشد که با کشف مشکل و ایجاد راه حل علمی با استفاده از نیروی جوانی و مطالبه منطقی، قطعا شاهد رشد کشور خواهیم بود.
آتش به اختیار
آتش به اختیار یکی دیگر از واژه هایی است که رهبری در سال ۱۳۹۶ و در دیدار ماه رمضان با دانشجویان از آن استفاده کرد و خطاب به آنان فرمودند: «من به همه آن هسته های فکری و عملیِ جهادی، فکری، فرهنگی در سرتاسر کشور مرتّباً میگویم: هرکدام کار کنید؛ مستقل و به قول میدان جنگ، آتش به اختیار.»
این آتش به اختیار نیز در ذیل همان مطالبه گری است گرچه بعد از به کار بردن و یا در واقع دستور رهبری با عنوان آتش به اختیار، اقداماتی مقطعی انجام شد ولی این موضوع و سوژه نیز بعد از مدتی صرفا گوش آویز و نقل محافل شد و صرفا همه به آن تاکید و تکرار فراوان کردند.
وقتی تعبیر آتش به اختیار در فضای فرهنگی و عمومی جامعه طرح می شود، معنایی استعاری می یابد و نشانگرِ وضعیتی است که در نظام هماهنگی و کنشِ فرهنگی جامعه (از لایه مسؤولین تا فعالان فرهنگی در سطح جامعه) اختلال به وجود آمده است، مطالبه گری هم در چنین وضعی صورت می گیرد دقیقا زمانی که وظیفه ای باید انجام شود و نمی شود و یا در انجام وظیفه محوله کوتاهی و توجهی نمی شود و افرادی باید در زمینه کوتاهی ها وارد عمل شوند و یا خود کار کنند و یا موضوع را مستدل از متولی آن مطالبه کنند، این عدم انجام وظیفه درست و قانونی که در ابعاد مختلف می تواند موجب ضرر جامعه شود نیاز به مطالبه گری دارد تا اصلاح صورت گیرد.
واژه آتش به اختیار را دقیقا برای چنین جایی می توان به کار برد یا حتی کرسی آزاداندیشی را، یعنی افراد دلسوز، بر اساس ضوابط و اصول فکری انقلابی، عقلانیت و نظم گرایی گرد هم آیند و درباره مشکلی که رخ داده یا در حال رخ دادن و یا حتی ممکن است به وجود آیند کارشناسی و مطالعه کنند و راهکار ارایه دهند.
جهاد تبیین
جهاد نیز در مواجه با چیزی یا کسی صورت می گیرد، زمانی که دشمن از طرق مختلف وارد جنگ می شود و قصد فروپاشی حاکمیت و تمامیت ارضی را دارد، در جنگ ها هم از ابزارهای مختلفی استفاده می شود، در جنگی مانند جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، مردم در حمایت از کشور ایران و ادامه مطالبه ای که برای دریافت حق خود داشتند جلوی دشمن قد علم کردند ولی در جنگ نرم که دشمن از شبیه خون ها و بازی افکار و غیره استفاده می کند مطلبد که فعالان جنگ نرم در این زمینه تولید محتوا کنند و در واقع تحریف هایی که دشمن در جنگ نرم علیه ایران دارد را تبیین کنند که اصلا اصل ماجرا چه بود و چه چیزی درست است البته این به معنای دفاع کورکورانه یا تعصبی از کشور و حاکمیت نیست بلکه نمایش درست و دقیق کشور در مقابل صحنه سازی دشمن است، در اینجا نیز باید صحنه را شناخت و در مسیر آن شناخت، مطالبه و فعالیت کرد.
انتخابات
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی به رای گذاشته شد که ۹۸ درصد به آن رای آری دادند، بعد از آن تاکنون هر ۲ سال انتخابات در کشور برگزار می شود که مردم برای مجلس، ریاست جمهوری، مجلس خبرگان رهبری و شورای اسلامی شهر به کاندیداهای مدنظرشان رای می دهند، خودِ انداختن رای به سبد انتخابات، آغاز یک مطالبه جدید است و به نظر نگارنده مطلب، مردم یک درصد از وظیفه خودشان را انجام می دهند ولی متاسفانه در کشور ما بعد از انتخابات و مشخص شدن کرسی ها، مردم روال عادی زندگی خود را سپری می کنند و منتخبین را به حال خود رها می کنند در واقع ۹۹ درصد از وظیفه مردم بعد از مشخص شدن نتیجه انتخابات است تا مطالبات در هر سطحی را از فرد مورد نظر مطالبه کنند نه اینکه رایی انداخته و فردی پیروز شود و هر کس به حال خود رها شود، این اشکالی است که هنوز در کشور وجود دارد و باید بر روی این موضوع فرهنگ سازی صورت گیرد و به خصوص در این زمینه جوانان باید هوشیار باشند و مطالبه کنند.
رهبر انقلاب در جایگاه مطالبه گر
رهبر انقلاب در طی چند دهه گذشته و در سخنرانی های مختلف مباحثی را در موضوعات مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، ورزشی و غیره مطرح کردند و در هر موضوع، قشر خاصی را مورد خطاب قرار دادند، این یعنی خود رهبری همواره و پیوسته دارای روحیه مطالبه گری است و در حال ترویج این امر است و تلاش می کنند تا با روشن کردن و اهمیت موضوعی خاص، قشری را نسبت به آن حساس کنند تا وارد میدان شوند، ایجاد دغدغه توسط رهبر انقلاب موجب مطالبه اقشار می شود که البته باید توجه داشت که در خصوص ورود به موضوعات، اقشار باید کاری فنی، مهندسی و کارشناسی شده را انجام دهند تا به نتیجه مطلوب برسند نه اینکه کاری گذرا و مقطعی انجام شود و به فراموشی برود.
بصیرت
یکی از واژه هایی که رهبر انقلاب به کار، برد واژه بصیرت بود که بعد از فتنه سال ۱۳۸۸ در یک سخنرانی آن را مطرح کرد و از مردم خواست تا صحنه دشمن را بشناسند و در واقع بصیرت خود را افزایش دهند، گرچه این مطالبه ای از سوی رهبر انقلاب از تک تک مردم کشور برای شناخت میدان و دشمن در نهان و آشکار بود ولی برای داشتن بصیرت نیز نیاز است تا انسان صحنه بازی و زندگی را درک کند و بداند در کجا ایستاده است تا بتواند به موقع و درست عمل کند، وقتی انسان بداند در کجای کار ایستاده، آنجاست که مطالبه نیز آغاز می شود و اگر مطالبه نباشد می توان گفت در واقع بصیرت صورت نگرفته است و یک رفع مسؤولیت از سوی فرد یا افراد برای گذران زندگی رخ داده است.
رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۷۰ و در دیدار با در دیدار با مسؤولان سازمان تبلیغات اسلامی فرموده بودند: در جمهوری اسلامی، هرجا که قرار گرفته اید، همان جا را مرکز دنیا بدانید و آگاه باشید که همه ی کارها به شما متوجه است، این مهم که از سوی رهبر انقلاب مطرح شد نیز یعنی هر فرد در هر جایگاه و سطح سواد و غیره که ایستاده و دارد باید نسبت به پیرامون خود حساس باشد و این حساسیت موجب مطالبه گری می شود و اگر چنین باشد آن محیط از انفعال خارج می شود.
در بالا، به چند مورد اشاره شد که روح مطالبه گری در آنان وجود داشت، در واقع مطالبه، نیاز هر انسان از خود و جامعه و حاکمیت است، مطالبه در رشد فردی و گروهی موثر است و نادیده گرفتن آن موجب سقوط هم می تواند شود، در واقع باید با اصل مطالبه گری و نیاز آن آشنا بود تا در زمان نیاز و متناسب با موضوع وارد عمل شد، یک بار نیاز به حضور میدانی است و یک بار با تولید محتوای متن، عکس و فیلم و بسیاری دیگر از روش ها.
حال با همه این تفاسیر و ارزش گذاری برای مطالبه گری در قالب های مختلف، محافظه کاری نیز وجود دارد که نقطه مقابل مطالبه گری است، به این معنی که در جایی که فرد یا گروهی احساس می کند منفعت فردی یا گروهیشان به واسطه مطرح کردن یک مطالبه عمومی تضعیف یا نابود می شود محافظه کاری می کند و خود را به سمت دیگری مانند وقت کُشی یا به بیراهه زدن خودشان سوق می دهند.
رهبر انقلاب در سال ۱۳۷۹ در جلسه پرسش و پاسخ دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر فرموده بودند که محافظه کاری و اکتفای به آنچه که داریم و نداشتن همت و بلندپروازی در همه زمینه های فکر و فرهنگ، قتلگاه انقلاب است.
مطالبه درست و قانونی می تواند موجب امتداد تصمیمات حاکمیت و دولت باشد و این مطالبه گری ها در زمینه های مختلف زندگی فردی و اجتماعی گرچه نیاز اساسی جامعه است از طرفی دولت ها نیز وقتی با موج مطالبه روبرو می شوند مجبورند دست از محافظه کاری و روزمرگی بکشند و فکری اساسی برای علاج واقعه کنند که این نشان دهنده اهمیت این موضوع است، در واقع می توان گفت مطالبه درست از متولیان موجب شادابی و پویایی جامعه می شوند و مطالبه گری همان چیزی است که رهبر انقلاب همواره بدان اشاره و تاکید کرده اند ولی شاید ما هر بار ساده از آن عبور کردیم و یا بی تفاوت بودیم.
در اول مطلب گفته شد که انقلاب اسلامی با مطالبه گری آغاز شد و در چهار دهه از عمر انقلاب اسلامی و در هر جا که با مطالبه گری اقشار و پیوستگی روبرو بودیم شاهد رشد و پیشرفت در آن زمینه ها بودیم که به عنوان مثال می توان به زمینه پزشکی اشاره کرد، در اوایل انقلاب و دوران شاه، پزشکان از کشورهای دیگر برای طبابت در ایران حضور داشتند ولی بعد از پیروزی انقلاب و نیاز به تخصص و اهمیت سلامت در جامعه و پرورش پزشک متخصص ایرانی، امروز، شاهد هستیم که ایران در زمینه پزشکی یکی از صاحبان سبک است و پزشکان ایرانی در دنیا زبانزد هستند که حتی در دانشگاه های مطرح دنیا نیز تدریس هم می کنند.
البته این فقط یک زمینه عمومی است و در مسائل دیگر نیز که با مطالبه گری درست و بدون حاشیه و بر اساس نیاز روز کشور مواجه بودیم شاهد رشد و پیشرفت نیز بودیم و برعکس آن نیز وجود داشت که هر زمان از یک نیاز غافل بودیم و به گزینه های موجود در دنیا و کمک از آنان اکتفا کردیم نه تنها رشد نکردیم بلکه هم در زمینه فردی و هم اجتماعی متضرر هم شدیم البته برخی در کشور هم هستند که منفعتشان در گرو تکیه بر غرب است و به همین دلیل مسیر مطالبه اقشار و مردم را منحرف می کنند تا به اهداف خود برسند که در اینجا نیز باید روشنگری صورت گیرد.
مطالبه گری موجب می شود تا مسؤولین از کارهای نمایشی دست بردارند و به کار اصلی و دغدغه ها و مطالبه ها بپردازند و اگر مدیری دست به انجام چنین کاری نزد با توجه به فشار مطالبات، یا کنار می رود یا از سوی مدیر بالادستی کنار گذاشته می شود تا فردی بر روی کار آید که بتواند جوابگوی مطالبه ها البته در چارچوب مقررات و قوانین باشد و دست به انجام و اقدام به کارهای جدی بکنند.
مسئله عدالت اقتصادی، مسئله فرهنگ، مسئله سبک زندگی و غیره از جمله مسائلی هستند که اقشار و اصناف مختلف بخصوص دانشجویان می توانند در آن زمینه ها واکاوی و استدلال کنند و بعد از شناخت نقاط ضعف و قوت، برای کاهش زمینه های ضعف، از مسؤولین، مطالبه گری و استدلال کنند نه اینکه در خصوص یک زمینه فقط اصل موضوع بیان شود که مثلا چرا این ضعف وجود دارد، صرفا گفتن یک ضعف یا حتی نقاط قوت، مطالبه گری نیست بلکه باید همراه با پیشنهاد منطقی باشد تا راهکاری را جلوی مسیر راه بگذارد.
تزریق امید در جامعه با مطالبه گری
یکی از فایده های مطالبه گری منطقی، تزریق امید در جامعه است، در واقع وقتی از چیزی یا کسی مطالبه گری منطقی می کنیم یعنی آن کار شدنی است و در حال حاضر به هر دلیل یا ضعفی بر روی زمین مانده و اگر آن موضوع را پیگیری و به ثمر برسانیم همان مطالبه موجب تزریق امید در جامعه می شود، مثلا در دوران کرونا یکی از دغدغه های اساسی سراسر مردم دنیا وجود پادزهر بود که در آن زمان آمریکا واکسن فایزر را تولید کرده بودند که در داخل کشور نیز مطالبه ای در خصوص تولید واکسن از کلام رهبری و مردم جامعه برخواسته شد که حاصل آن تولید چند نوع واکس کرونا بود که استفاده از آن ها نیز خوشبختانه اثربخش بود و آن مطالبه درست و منطقی موجب شد تا محققان بر روی آن دغدغه و مطالبه کار کنند که با تولید آن شاهد افزایش امید به زندگی در بین افراد بودیم چراکه در دوران همه گیری کرونا هیچ کسی از فردایش خبر نداشت و هر روز شاهد از دست دادن عزیزانمان بودیم.
بصیرت، انتخابات، جهاد تبیین، آتش به اختیار، کرسی های آزاداندیشی برای چه؟
کلیدواژه هایی که در بالا به عنوان نمونه به آن پرداخته شد همه در ذیل مطالبه گری و نقطه مقابل محافظه کاری قرار دارد، اساسا انتخابات برگزار می شود که اقدامات اساسی و ریشه ای برای عموم جامعه و تحول صورت گیرد، یا کرسی آزاداندیشی برگزار می شود که چالش ها بررسی و برای آن راه درمانی توسط متخصصین دانشگاهی و جوانان ویزیت شود، یا باید بصیرت داشته باشیم تا بتوانیم حرکات مثبت و منفی در جامعه که باعث رشد یا عقب گرد می شود یا بشناسیم و موضع درست بگیریم حتی در مقابل افرادی که صاحب منسب و دارای سوابق اجرایی یا حتی انقلابی هستند، موارد دیگر نیز هر کدام مزیت خاص خودشان را دارد که در ذیل همان مطالبه گری ها قرار می گیرند و هر کدام کارکرد خاص خودشان را نیز دارند.
محافظه کاری نقطه مقابل مطالبه گری
انسان در زندگی فردی و اجتماعی خود نیازهایی دارد و آن نیازها نیز همان مطالبه ای است که از خود یا جامعه و حاکمیت می تواند یا باید داشته باشد، اگر انسان توانست نیاز خود را بر اساس ضوابط مشخص مطالبه کند قطعا رو به تعالی می رود البته اگر خودخواهی را کنار بگذارد، حال چرا خودخواهی؟ انسان ذاتا موجودی اجتماعی است و نیازهای یک فرد در زندگی اجتماعی به فرد دیگر نیز مرتبط است، اگر فردی مطالبه خود را در گرو رشد جامعه ببیند و مطالبه محقق شود نه تنها فرد رشد می کند بلکه جامعه نیز منتفع شده رشد می کند، البته این را باید در نظر گرفت که مطالبه گران افرادی شجاع و توانند بوده که تعالی را صرفا در خود نمی بینند و برای همه طلب رشد می کنند ولی نقطه مقابل این نیز محافظه کاری است، محافظه کاران به همان چیزی که دارند، می توان گفت قانع هستند یا اگر چیزی را طلب کنند اولین و آخرین چیزی که در نظر می گیرند این است که آن کار به نفع آنان است یا خیر و جامعه از نظر آنان دارای ارزش و اهمیت نیست، البته معنای محافظه کاری در سیاست متفاوت به این نوع مثل است، در واقع محافظه کاران سیاسی بیشتر به دنبال حرص کردن شاخ و برگ های در حال رشد است ولی در مطالبه گری بعضا با ریشه هم کار داریم مانند انقلاب اسلامی که از ریشه مطالبه گری شد، در جامعه امروز ما کسی که به مسائل مهم کشور توجهی ندارد یا در جایی که باید، واکنشی نشان نمی دهد محافظه کار یا بی خیال و بی تفاوت می گویند.
شاید مخاطب بتواند با مطالبه و تامل در مواردی که مطرح شد خود را در یکی از جایگاه های مطالبه گر یا محافظه کار قرار دهد و ببیند چقدر می تواند عملکرد او در زندگی فردی و اجتماعی جامعه اثرگذار باشد.
پایان پیام/۸۴۰۰۸