در حال بارگذاری... لطفا صبر کنید.

پیاده روی بزرگ اربعین طی ۱۰ سال اخیر منشا تغییرات و پیشرفت های مختلفی در ساختارهای اقتصادی و فرهنگی کشورهای منطقه بوده است که کمتر به ابعاد تمدن ساز آن توجه می شود.

به گزارش ایسنا، هرچند تجمع اربعین حسینی حول کانون اباعبدالله از همان زمان شهادت ایشان، وجود داشته است اما نزدیک به ۱۰ سال است که حضور میلیون ها نفر در آن باعث شده توجه دنیا را به خود جلب کند. وزیر حمل و نقل عراق در سال ۱۳۹۴ میزان این جمعیت را حدود ۲۶ میلیون نفر اعلام کرد. جمعیت گسترده ای که طبق آمار از حدود ۷۰ کشور مختلف جهان به سمت کشور عراق سرازیر می شوند. امسال نیز پیش بینی می شود بیش از ۴میلیون زائر ایرانی به زیارت اربعین بروند. عددی که به نظر می رسد در مقایسه با سال های قبل در حال افزایش است. اما سفر اربعین تنها یک سفر زیارتی نیست. بلکه این سفر منجر به برکات و پیشرفت های قابل توجهی در عرصه های مختلف شده است. با نزدیک شدن به ایام اربعین و آغاز این سفر معنوی بزرگ، برخی از دستاوردهای این سفر در راستای توسعه و پیشرفت کشور را مرور می کنیم.

ارتقاء وحدت اجتماعی

راهپیمایی اربعین محل تجمع همه اقشار، فرهنگ ها و طیف های مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است که همگی با پای پیاده خودشان را به طریق الحسین می رسانند و دوشادوش یکدیگر حرکت می کنند. مسیری که در آن حتی زبان نیز رنگ می بازد. ملیت اهمیتی ندارد و تن ها و جهان در یک نقطه در هم می آمیزد. همگی در موکب های کنار هم در مسیر می خوابند و بیدار می شوند. همنشینی که سبب تقویت و وحدت گروه های مردمی چه ایرانی و چه عراقی و چه ایرانی عراقی خواهد شد. وحدت و دوستی که در باقی ایام سال نیز ادامه خواهد داشت و خاطره خوشی را از این همزیستی کوتاه مدت در ذهن زائران ساخته است. به گونه ای که علی رغم سختی های بسیار، عده زیادی هرساله و به هر شکل تلاش می کنند خودشان را به اربعین کربلا برسانند. سفری که خود مسیر در آن مقصد است.

پیشرفت و اعتماد به نفس جامعه اسلامی

از دیرباز پیاده روی اربعین محل تجمع شیعیان بوده است و به وسیله آن حضور خود را در جهان اسلام معرفی می کردند. تجمعی که در ۱۰ سال اخیر با فعالیت های رسانه ای انجام شده پیرامون آن هرساله به جمعیت آن اضافه شده است. به گونه ای که به گفته بسیاری از جامعه شناسان پیاده روی اربعین را مهم ترین رسانه شیعه دانستند که شیعیان با حضور در آن می توانند صدای خود را نه فقط در جهان اسلام بلکه به کل جهان برساند. حرکتی که توانسته سبب اعتماد به نفس و قدرت شیعیان حتی در کشورهایی باشد که شیعیان در آن در اقلیت مذهبی قرار دارند. تجمع کثیری که می تواند دورترین شیعیان از سرزمین های اسلامی را نیز دلگرم و قوی نگه دارد. مسیر مقدسی که حتی ادیان و مذاهب مختلف از روی کنجکاوی در آن پا گذاشته اند و حب اباعبدالله را نیز در دلهایشان نشانده است.

زایش و پیشرفت فرهنگی

مناسک اربعین توانسته است مرز استراتژیک کشور ما را به شکل قابل ملاحظه ای از غرب تا عراق و از شرق تا قلب هندوستان گسترش دهد. هرساله مرز شرقی کشور میزبان زائرانی است که در مسیر خود به سمت عراق وارد ایران می شوند. این همنشینی فرهنگ ها و افراد و اقشار مختلف در یک بازه زمانی و موعد هرساله می تواند سبب ترکیب و حتی ریشه کردن فرهنگ های مختلف در یکدیگر و در نهایت زایش و پیشرفت فرهنگی شود. در سال هایی که به دلیل شیوع ویروس کرونا راهپیمایی اربعین محدود شد و ایرانیان و مشتاقان زیادی نتوانستند در این گردهمایی بزرگ شرکت کنند، ویدیو کلیپ ها و نوحه های زیادی از مداحان ایرانی و عراقی منتشر شد که درباره این فراق و دوری از یکدیگر خواندند و دلتنگی هایشان را ابراز کردند. ایرانیان هرسال در نوحه های عربی خود از مردم عراق بابت این میزبانی با شکوه تشکر می کنند و عراقی ها نیز هرسال از میهمانان ایرانی خود با نوحه های مختلف دعوت می کنند و از چشم انتظاری شان می گویند. دلدادگی فرهنگی که نوعی ژانر در ادبیات مذهبی و نوحه خوانی ما ایجاد کرده است که باعث و بانی آن پیاده روی اربعین بوده که  مانند آن در گذشته وجود نداشته است. از طرفی شهر مقدس مشهد نیز در سال های اخیر در پایان ماه صفر میزبان عراقی هایی است که به زیارت امام رضا می آیند و موکب های این شهر نیز در روزهای پایانی ماه صفر برپا می شود و هرسال این مناسبت نیز باشکوه تر از سال قبل برگزار می شود و این همان زایش فرهنگی است که یک دید و بازدید و صله رحم فرهنگی را بین دو کشور به وجود آورده است.

پیشرفت و توسعه شهرهای مرزی ایران

در سال های اخیر همه استان های مرزی کشور به خصوص در مرزهای غربی پذیرای زائران حسینی در ایام اربعین بودند. تجمع و حضور گسترده زائران اربعین در این شهرها باعث شد ضرورت رسیدگی بیشتر به شهرها و استان های مرزی که اغلب جزو مناطق محروم هستند، بیش از پیش احساس شود. از طرفی حضور زائران در این شهرها و حتی اسکان موقت آن ها توانست به رونق کسب و کارهای مردم این مناطق کمک کند و به رشد و توسعه و پیشرفت این شهرها سرعت بیشتری ببخشد. رفت و آمد دو طرف ایرانی و عراقی در ایام مختلف سال می تواند بازارهای محلی و حتی کسب و کارهای خدماتی و صنایع دستی و گردشگری این شهرها را تقویت کند و به اشتغالزایی در این مناطق کمک کند و تا حد زیادی از مهاجرت در این مناطق جلوگیری کند.

حضور پررنگ مردم در مرزهای غربی کشور به خصوص دو مرز مهران و چذابه باعث تجمع و شلوغی هرچه بیشتر و حتی خارج از ظرفیت در این مناطق شد. همین موضوع باعث شد به مرور دیگر شهرهای مرزی مانند شلمچه، خسروی، باشماق، تمرچین نیز به دروازه های ورود و خروج کشور نیز به شکل جدی اضافه شوند و این شهرها نیز به برکت اربعین و زائرانش رونق بیشتری پیدا کنند.

رشد کسب و کارهای فرهنگی

همنشینی و همزیستی شیعیان در بازه زمانی اربعین و فعالیت های بسیاری از گروه های فرهنگی در طریق الحسین عراق باعث آشنایی فعالان فرهنگی کشورها با یکدیگر خواهد شد. آشنایی که سبب همکاری های مهمی شده و تولیدات بین المللی و منطقه ای مهمی در قالب های مختلف فرهنگی از جمله مستند، فیلم و حتی رویدادهای مهم فرهنگی را در پی داشته است. موضوعی که می تواند سبب پیشرفت و اثرگذاری بیشتر فرهنگ شیعی و حسینی باشد. در سال های اخیر شاهد برپایی دفترهای فرهنگی مختلفی چه در ایران و چه در عراق و چه در سایر کشورهای منطقه بوده ایم که بانی و مبدا آن ها رویداد بزرگ اربعین حسینی بوده است و همه این ها نشان دهنده قدرت و برکت رویداد اربعین حسینی است.

پیشرفت روابط بین الملل

اگرچه عراق طولانی ترین مرز زمینی را با ایران دارد و با وجود رفت و آمد زیاد بین دو کشور همواره مساله ویزا وجود داشته است. رویداد اربعین و بزرگی آن سبب شد تا این مساله نیز حل شود و زائران حسینی و رضوی دو کشور دیگر نیازمند دریافت ویزا نباشند و تنها با داشتن گذرنامه از مرز عبور کنند. موضوعی که پیشرفت قابل توجهی از رابطه بین دو کشور را نشان می دهد و این موضوع تنها یکی از برکات اربعین حسینی است و می تواند مسائل تجاری و بین المللی بین دو کشور همسایه را بیش از پیش توسعه دهد.

انتهای پیام


طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان