در حال بارگذاری... لطفا صبر کنید.

تنها عاملی که سطح و میزان همکاری های فنی ایران و آژانس را طی ۲ سال گذشته کاهش داده است، قطعنامه های غرب در شورای حکام علیه ایران بوده، باید دید قطعنامه احتمالی بعدی تا چه اندازه این همکاری ها را کاهش ...

به گزارش ایسنا، هفته گذشته انگلیس، فرانسه و آلمان پیش نویس قطعنامه ای را علیه ایران در آستانه نشست هفته جاری شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، بین اعضای این نهاد توزیع کردند که بر انجام تحقیقات متمرکز است و به امکان درخواست از «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی برای فراهم کردن یک «گزارش جامع» درباره فعالیت های هسته ای ایران که ابعاد بیشتری از گزارش های فصلی عادی را دربر می گیرد، اشاره دارد.

آژانس بین المللی انرژی اتمی برای هر فصل گزارشی درباره فعالیت ها و تاسیسات هسته ای ایران برای ارائه به شورای حکام و آژانس ارائه می کند. بعد از توافق برجام گزارشی دیگر از سوی آژانس برای ارائه آخرین تحولات سه ماهه اجرای تعهدات برجامی تهیه می شود. این ۲ گزارش به طور جداگانه با شروع نشست فصلی شورای حکام رسما ارائه می شود. به نظر می آید سه کشور اروپایی (فرانسه، انگلیس و آلمان) سعی دارند مستمسک دیگری را در شورای حکام و برای تحت فشار قرار دادن ایران ایجاد کنند.

رسانه های خارجی در گزارش های خود هم چنان بر این موضوع تاکید دارند که تلاش سه کشور اروپایی با خواست آمریکا که سعی دارد در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در نوامبر از گسترش تنش بیشتر در منطقه اجتناب کند، هم راستا نیست. با این حال این کشورها تاکید دارند در شرایط کنونی به نشانه ارسال پیام برای ایران، قطعنامه ای دیگر صادر کنند.

برخی رسانه ها گزارش کردند که آمریکا تلاش دارد نظر کشورها را به این سمت جلب کند که اگر قطعنامه به رای گذاشته شد، به آن رای ممتنع دهند و خودش نیز قصد دارد به این قطعنامه رای ممتنع دهد. با این حال صدور قطعنامه در شورای حکام جنبه تنبیهی دارد و این در ماهیت مساله تغییری ایجاد نمی کند.

دیپلمات های اروپایی هشدار داده اند که اقدام نکردن در مورد گسترش برنامه هسته ای تهران، اقتدار آژانس بین المللی انرژی اتمی را تضعیف می کند. آن ها می گویند که این امر همچنین اعتبار فشار غرب بر ایران را تضعیف خواهد کرد.

آخرین بار شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی قطعنامه ای در مورد محکومیت ایران در نوامبر ۲۰۲۲ تصویب کرد. آنها صدور قطعنامه را در این راستا دانستند که ایران به سمت همکاری بیشتر با آژانس گام بردارد. این در حالی است که همکاری های ایران و آژانس در چارچوب موافقت نامه پادمان جامع ادامه دارد و هیچ تخطی در این رابطه صورت نگرفته است. آنچه کشورهای اروپایی و آمریکا سعی دارند به عنوان همکاری ایران و آژانس بگنجانند، انجام اقدامات نظارتی فراتر از تعهدات پادمانی ایران و بعضا در قالب برجام و حتی فراتر از آن است.

جلسه شورای حکام

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان