به گزارش پایگاه اطلاع رسانی لنگرخبر، پس از خروج آمریکا از برجام، وزیر خارجه این کشور گفته که به زودی راهبرد جدیدی را علیه ایران اعلام می کند؛ راهبردی که بعید به نظر می رسد فراتر از سیاست تحریم و فشار باشد که دولت های پیشین آمریکا هم به کار گرفته اند. شاید از همین روست که «جیم دبلیو دین» سردبیر پایگاه تحلیلی وترنز تودی تأکید دارد که ایران تنها باید به خودش اتکا کند.
او وضعیت این روزهای واشنگتن را «کودتای نومحافظه کاران» در کاخ سفید می داند؛ افرادی که حتی برای افکار عمومی و خواست مردم خودشان هم ارزشی قائل نیستند.
در ادامه مشروح گفت وگوی اختصاصی «صبح صادق» با این نویسنده و تحلیلگر آمریکایی را می خوانید.
*نظر شما درباره خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران و گروه 1+5 چیست؟
خروج آمریکا از برجام صرفاً موضع شخص دونالد ترامپ نیست؛ بلکه موضع ترامپ و نتانیاهو است و پیش بینی می شد که ترامپ از برجام خارج شود. مهم ترین دلیل این اقدام ترامپ این است که آمریکا به دنبال روابط صلح آمیز با ایران نیست؛ بلکه پیوسته می خواهد ایران را تهدید معرفی کند.
آنها امیدوارند با کنار گذاشتن برجام، بهانه ای داشته باشند که تحریم ها علیه تهران را دوباره اجرا کنند و منتظرند تهران دوباره برنامه هسته ای خود را شروع کند تا بهانه شان را برای حضور نظامی در منطقه خلیج فارس و همچنین فروش سلاح به کشورهای منطقه توجیه کنند. با چنین وضعیتی تنش و احتمال درگیری در منطقه افزایش خواهد یافت.
کاربرد دوم این است که وقتی ایالات متحده ایران را تهدیدی علیه آمریکا جا بزند، می تواند افکار عمومی مردم خود را درباره حضور نیروهای نظامی در منطقه هم توجیه کند.
*خروج آمریکا از برجام نشان داد که این کشور هیچ التزامی به تعهدهای بین المللی ندارد، آیا پس از این اقدام ترامپ، کشورهای دیگر می توانند به وعده ها و تعهد های آمریکا اعتماد داشته باشند؟
برخی چنین استدلال می کنند که واشنگتن با بر هم زدن توافق هسته ای با ایران خود را منزوی کرده است، چنین برداشتی الزاماً درست نیست؛ چرا که جریان هایی در داخل واشنگتن آشکارا از خروج یکجانبه آمریکا از برجام استقبال کرده اند، این گروه اغلب کسانی هستند که از ایده «جهان تک قطبی» حمایت می کنند و توجه چندانی به این موضوع ندارند که دیگر کشورها چه می گویند، یااینکه دیگران اقدامات آمریکا را دوست داشته باشند، یا نداشته باشند؛ بر اساس این ایده آمریکا قدرت نظامی و مالی و همچنین بانک «فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا)» دارد و آنها را به کار می گیرد و استفاده می کند.
این رویکردی جنایتکارانه است که اگر کسی توانایی اخاذی از دیگران را داشته باشد، این حق را دارد که چنین کاری را انجام دهد. انتظار و امید این بود که این رفتار با واکنش هایی روبه رو شود، اما متأسفانه آن گونه که پیش بینی می شد، واکنشی قاطع و عملی از سوی اروپا و فضای داخلی آمریکا دیده نشد. واقعاً حیرت آور و هراس انگیز است که مردم نسبت به این مسئله بی تفاوت هستند؛ مردم آمریکا روزبه روز با نشان ندادن واکنش به چنین رفتارهایی به مردمی تو سری خور تبدیل می شوند که سوء استفاده از آنها راحت تر می شود.
*پیامدهای بین المللی چنین اقدامی از نظر شما چیست؟
این اقدام پیام مهمی را به جهان مخابره کرد که کسانی که فکر می کنند هم پیمان و دوست و متحد آمریکا هستند باید در دوستی خودشان تردید داشته باشند که در صورتی که منافع سیاسی آمریکا ایجاب کند، در چشم بر هم زدنی دوستان آن به دشمن تبدیل می شوند. این وضعیت را همان تئوری آشوب می دانیم که همه را در تردید نگه می دارد که چه رابطه ای با آمریکا دارند.
بدتر اینکه، گزینه هایی که ترامپ دور و بر خودش جمع کرده، افرادی مانند جان بولتون و مایک پمپئو یک کابینه جنگ طلب را تشکیل داده اند.
*اما حضور چنین افرادی در رأس قدرت آمریکا جدید نیست، این بار چه تفاوتی با دوره های پیشین دارد؟
در حال حاضر گویی کودتای نومحافظه کاران در کاخ سفید رخ داده است؛ زیرا جماعتی بر سر قدرت هستند که برای شان مهم نیست افکار عمومی چه می اندیشند و چه می خواهند و متأسفانه رئیس جمهوری داریم که با زد و بندهایش با باندهای مافیایی توانسته برای خودش ثروتی دست و پا کند.
زمانی که آمریکا سرخ پوست ها را از کارولینای شمالی اخراج کرد و آنها را به سرزمین های دیگر فرستاد، مجبورشان کرد پنج هزار مایل را پیاده بروند، در طول این مسیر نیمی از جمعیت سرخ پوستان در شرایط نامساعد جان خود را از دست دادند. نگاه به تاریخ آمریکا نشان می دهد که برای ایالات متحده تا زمانی که منافعش تأمین می شود، آسیب ها و ضررهایی که به دیگران وارد می شود، اهمیتی ندارد.
*با این اوصاف آیا ایران می تواند به آمریکا اعتماد کند؟
خیر ، ایران فقط باید به خودش تکیه کند و حتی به جامعه جهانی و دیگر کشورها هم نمی توان اعتمادی کرد. در نظر داشته باشید که آمریکا از اتحاد دیگر کشورها علیه خودش هراسی ندارد، مثلاً ببینید برای آمریکا حتی مهم نیست که کشورهای اتحادیه اروپا چه فکر می کنند و حتی چه می کنند، برای همین همه کشورها در حالت دفاعی هستند.